Predstavnici boračkih organizacija KS-a: Apel vlasti da ukloni krst na Zlatištu

Radiosarajevo.ba
Predstavnici boračkih organizacija KS-a: Apel vlasti da ukloni krst na Zlatištu

Na današnjoj drugoj vanrednoj sjednici Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kantona Sarajevo (KS) i Ministarstva za boračka pitanja KS-a ponovno je razmatran te još jednom osuđen "provokativni čin podizanja "spomen-krsta" na Zlatištu, mjestu s kojeg je pune četiri godine sijana smrt po građanima Sarajeva, uključujući i ubistvo više od 1.600 nedužne djece". 

"Nama ni u kom slučaju ne smetaju ni krstovi ni crkve koji su simboli vjere, ljubavi i tolerancije, što smo svojim postupcima čuvanja tih objekata i u toku agresije djelima potvrdili, ali nam smeta korištenje bilo kakvih vjerskih simbola u predizborne svrhe i širenje međunacionalne mržnje, te stvaranje pogodnog tla za eventualno nove sukobe", navodi se u zajedničkom saopćenju kantonalnog Ministarstva za boračka pitanja i Koordinacionog odbora boračkih organizacija KS-a.   

S tim u vezi, a u skladu sa zaključcima sa spomenute vanredne sjednice, upućen je poziv/apel međunarodnoj zajednici s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom na čelu da u skladu sa svojim nadležnostima odmah nalože uklanjanje “spomen-krsta” na Zlatištu i da se konačno počnu ponašati u skladu sa svojim ovlastima, a na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine, javlja Fena. 

Istovremeno, upućen je poziv svim nivoima vlasti u BiH "da prestanu sa saopćenjima i osudama ovog sramotnog čina, te da se umjesto toga aktivno uključe u rješavanje ovog problema i time povrate mir i dostojanstvo građanima Sarajeva". 

"Posebno apeliramo na sve građane Sarajeva, a naročito omladinu da se suzdrže od bilo kakvih pojedinačnih akcija rušenja spomenutog obilježja kako bi se izbjegli eventualni sukobi, što je organizatorima i izvršiocima ovog sramotnog djela, možda, i bila glavna namjera", navodi se u saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije