Čuvena Ingrid Fuzjko Hemming svirat će u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Čuvena Ingrid Fuzjko Hemming svirat će u Sarajevu

Čuvena japanska pijanistica, Ingrid Fuzjko Hemming, nastupit će u Sarajevu, u nedjelju, 05. oktobra 2014. godine sa početkom u 20 sati.  

Koncert će se održati u okviru evropske turneje kojom se promovira japansko kulturno naslijeđe, a ovim nastupom Sarajevo će se naći u društvu New Yorka, Pariza, Berlina, Milana i Tokija u kojima je Hemming nastupala do sada. 

Zahvaljujući organizatorima - ambasadi Japana u Bosni i Hercegovini te kompaniji Japan Tobacco International, ulaz na koncert bit će besplatan.

Naglašavajući svoje veliko zadovoljstvo što će jedna od najvećih japanskih umjetnica doći u Bosnu i Hercegovinu, ambasador Japana u Bosni i Hercegovini, Hideo Yamazaki, istakao je da se ovim nastupom nastavlja promocija japanskih umjetnika širom svijeta. “Nadam se da će iscjeljujuća moć muzike koju izvodi Fuzjko Hemming dotaći srca građana Bosne i Hercegovine, i prenijeti molitve japanskog naroda za mir i harmoniju u svijetu“, istakao je Yamazaki te napomenuo da je od 15 CD-ova koje je do sada izdala Hemming, četiri nagrađena priznanjem “Album godine klasične muzike“ na dodjeli Japanskih zlatnih nagrada, što je prvi takav slučaj u historiji.

Ingrid Fuzjko Hemming rođena je u Berlinu, 5. decembra 1932. godine, od majke Japanke, a oca Šveđanina. Prvi javni nastup imala je kao 17-godišnja gimnazijalka. Diplomirala je na Tokyo National University of Fine Arts and Music nakon čega slijedi profesionalna karijera, te koncerti sa Japanskom filharmonijom i drugim japanskim orkestrima. Sa 28 godina seli u Europu, gdje nastavlja uspješnu pijanističku karijeru koja 1999. godine doživljava svoj vrhunac nakon izdavanja prvog CD-a na kojem je izvela kompoziciju Franza Liszta “La Campanella“ (Malo zvono) koja je prodata u više od dva miliona primjeraka, što je neobičan fenomen u svijetu klasične muzike. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije