U Sarajevo stigli prvi autobusi iz Turske: Donacija iz Istanbula za bolji gradski prevoz (FOTO)

Radiosarajevo.ba
U Sarajevo stigli prvi autobusi iz Turske: Donacija iz Istanbula za bolji gradski prevoz (FOTO)
/ FOTO: AA

Prva tri autobusa iz ukupnog kontingenta donacije 30 autobusa Grada Istanbula Kantonu Sarajevo stigla su danas u bosanskohercegovačku prijestolnicu, javlja Anadolu Agency (AA). Na ovaj način Istanbulsko preduzeće za javni saobraćaj (IETT) je počelo sa isporukom autobusa Javnom komunalnom preduzeću GRAS iz Sarajeva.

Autobuse je direktoru GRAS-a Avdi Vatriću predao ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay.

Zvaničnoj primopredaji prva tri autobusa iz donacije prisustvovao je i direktor Turske agencije za razvoj i saradnju (TIKA) u BiH, putem koje je realizovana donacija, Fatih Karaca.

U obraćanju prisutnima, ambasador Erginay kazao je da su odnosi između BiH i Turske bili i ostat će izuzetno važni, duboki, sveobuhvatni.

“To su odnosi koji imaju budućnost. Mi i ovim vidom saradnje želimo pokazati kako smo voljni da cijeloj BiH i svim Bosancima i Hercegovcima, u ovom slučaju Sarajlijama, pomognemo onoliko koliko je u našoj moći, da im život bude bolji”, pojasnio je Erginay.

Koordinator TIKA-e Fatih Karaca kazao je da je "cilj djelovanja TIKA-e u BiH da na svim poljima pomogne BiH da ide naprijed".

"TIKA realizuje mnoge projekte u BiH, ali je ovo projekat koji nas najviše raduje, jer je ovo direktna pomoć narodu BiH. Danas su stigla tri autobusa, sutra iz Istanbula kreće još pet autobusa, a nadamo se da će prvih 15 autobusa u ovih desetak dana biti u BiH", pojasnio je Karaca.

Kako je kazao, za preostalih 15 autobusa se priprema potrebna dokumentacija, a kada ona bude spremna, autobusi dolaze. 

“Ovdje su tri autobusa, poklon Grada Istanbula. Mi se nadamo da će i preostali vrlo brzo doći”, pojasnio je Avdo Vatrić, direktor GRAS-a.

Prema njegovim riječima, još 12 autobusa, od 15 za koje imaju spremnu dokumentaciju, u narednih deset dana trebali bi krenuti iz Istanbula za BiH.

“Za preostalih 15 autobusa, iz državnog Ministarstva prometa i komunikacija trebamo dobiti odgovarajuće dozvole”, kazao je Vatrić.

“Ova donacija od 30 autobusa u mnogome će poboljšati javni gradski prevoz u Kantonu Sarajevo, jer mi sada vozimo sa oko 60 posto kapaciteta, što se tiče autobuskog saobraćaja”, pojasnio je Vatrić.

Dodao je da će ova donacija puno značiti i građanima Sarajeva i uposlenicima GRAS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije