Norveški biciklisti hospitalizirani nakon što su popili deterdžent misleći da je sportsko piće

Radiosarajevo.ba
Norveški biciklisti hospitalizirani nakon što su popili deterdžent misleći da je sportsko piće

Šestero biciklista se otrovalo i hospitalizirani su nakon što su slučajno popili deterdžent za pranje rublja na utrci u Norveškoj, piše Metro.

Deterdžent se dijelio promotivno na utrci u Reni, u blizini Osloa.

Male bočice deterdženta  na kojima je između ostalog bio natpis "Aktiv sport", podijeljene su svakom od takmičara prije 'Fredagsbirken' utrke, koja je nekoliko puta morala biti prekinuta jer su se takmičari osjećali loše.

Kasnije su organizatori utrke morali svaku bočicu označiti natpisom "Upozorenje. Ne piti. Ovo je sapun", kako bi spriječili ostale takmičare u ispijanju deterdženta.

Taj je deterdžent relativno novi proizvod. Njegova linija "Aktiv Sport" je osmišljena za pranje odjeće nakon treninga, što je razlog zašto se proizvod dijelio na utrci.

Glasnogovornik Lileborga, sponzora događaja izjavio je: "Mislili smo da je prema naljepnici očito da je taj proizvod deterdžent, ali uzimajući u obzir šta se dogodilo, ponovno ćemo napraviti procjenu je li naljepnica bila dovoljna. Proizvod je označen prema strogim regulacijama".

"Jako nam je žao što je došlo do zamjene sa sportskim napitkom".

Tolika količina deterdženta nije smrtonosna, ali tekućina je dizajnirana tako da proizvede pjenu i sapunicu te nije prilagođena za reakciju sa želučanim kiselinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije