Večeras počinje SCMF: Beethoven u najboljem izdanju

Radiosarajevo.ba
Večeras počinje SCMF: Beethoven u najboljem izdanju

Sudeći po broju rezervacija za koncerte koje skoro popunjavaju kapacitete dvorane Doma Oružanih snaga BiH,  sarajevska publika već dobro zna da večeras počinje četvrti Sarajevo Chamber Music Festival. 

Prvi od pet koncerata, kojima je u fokusu istraživanje najznačajnijih djela Ludwiga van Beethovena, započet će u petak 29.08.2014. u 19.30 sati. Koncertu će prethoditi i „uvod u koncertni program“, prvo u ciklusu 20-minutnih predavanja čiji je cilj  publici približiti osnovne elemente izvođenih djela i pomoći im u njihovom razumijevanju. Predavanje će voditi  dekan Muzičke akademije Sarajevo, profesor Ivan Čavlović.

Slijedeći tradiciju SCMF-a, slušateljima će se prvu koncertnu noć najprestižnije smotre kamerne muzike u regionu predstaviti rezidentni ansambl Manhattan String Quartet. Inače, ansambl je osnovan 1970. godine, a čine ga violinisti Curtis Macomber i Calvin Wiersma, violista John Dexter te violončelista Chris Finckel. Iako je Manhattan String Quartet nastupao na najznačajnijim svjetskim pozornicama i festivalima,  članovi kvarteta nadasve su ponosni na činjenicu da su  kao umjetnici i predavači dio Sarajevo Chamber Music Festivala. 

Program prvog koncerta lučni je prikaz Beethovenovih gudačkih kvareta, suptilnog i sofisticiranog žanra, čiji je Beethoven najveći historijski majstor. Prvi na programu je njegov Gudački kvartet br. 1, op. 18 br. 1, F dur kojeg je komponirao u dobi od 29 godina, drugi je posljednji koji je napisao, svega godinu dana prije svoje smrti, dok će njegov zreli opus biti predstavljen kvartetom broj br. 9, op. 59 br. 3, C dur iz 1808. godine.

Kompletan program Festivala pronađite na ovom linku

Ulaz na sve koncerte je slobodan, slijedeći stav Muzičke akademije da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo. Određeni broj mjesta će stavljen na raspolaganje za rezervacije, dok će ostala biti slobodna za posjetioce. Preostala mjesta za rezervacije  moguće je rezervisati putem SMS-a +387 60 332 6650 ili maila scmf@mas.unsa.ba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije