Dan žena u Banjaluci: 'Karanfil ne liječi modrice'

Radiosarajevo.ba
Dan žena u Banjaluci: 'Karanfil ne liječi modrice'
/ FOTO: Facebook

Aktivisti i aktivistkinje UG Oštra Nula, B.U.K.A., Helsinškog parlamenata građana Banjaluke i Centra za mlade Kvart su danas obilježili 8. mart simboličnim performansom u centru Banjaluke.

Uz poruku "Karanfil ne liječi modrice", aktivisti/kinje su ukazali na činjenicu da je svaka četvrta žena u Bosni i Hercegovini žrtva nasilja. Žene u BiH još uvijek nisu ravnopravne u javnom, privatnom i političkom aspektu društva, a implementacija zakona koji se tiču ženskih ljudskih prava ostaje samo na papiru, te se i ovog 8. marta trebamo prisjetiti stvarnog položaja žena u bh. društvu, naveli su okupljeni aktivisti i aktivistkinje.

"U vremenima društvenih nestabilnosti teret krize prvo pada na pleća žene. Obnavljaju se i retradicionalizuju društvene uloge i položaj žene koja svojim socijalnim mrežama solidarnosti i svojim nevidljivim radom pomaže održavanju sistema. Reproduktivna i radna prava žena usklađuju se prema potrebama novih poslodavaca, muževa i kućnog rada koji ima funkciju amortizacije krize. Izdvajanje javnih sredstava iz budžeta države se povlače i usmjeravaju u druge ciljeve koji subvertuju jednaku emancipaciju i žena i muškaraca. Poredak krize prvo kažnjava i pogađa ženu.

Vrijeme je da žene imaju svoju ravnopravnost svih 365 dana u godini, a ne samo jedan dan, jer svaki dan je 8. mart."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije