Uskraćeno pravo na okupljanje LGBTI osobama u Sarajevu

J. Ć.
Uskraćeno pravo na okupljanje LGBTI osobama u Sarajevu

Nakon regularno i zakonski prijavljenog protestnog marša, koji se trebao desiti 13. maja u 12 sati, Sarajevski otvoreni centar (SOC) od Ministarstva za saobraćaj Kantona Sarajevo nije dobio odgovor, što je, smatraju u SOC-u, uskraćivanje prava na javno okupljanje. 

Kako je kazala Lejla Huremović, koordinatorica SOC-a, ovo se smatra direktnim kršenjem prava na javno okupljanje, koje se prvi put dešava LGBTI osobama u BiH.

"Želim da saopćim da 29 dana nakon prijave pomenutog skupa, mi još uvijek nemamo odgovor. Ministarstvo za saobraćaj odlučilo je ignorirati naše upućene zahtjeve. Njihovom nedopustivom ignorancijom smatramo da je najavljeni protestni skup zabranjen. Bez ove dozvole, mi marš ne možemo organizirati", istaknula je Huremović.

Iz SOC-a poručuju da LGBTI osobe nisu ravnopravne u bh. društvu i da je ovo još jedna potvrda za to. 

„Zabranom organiziranja protestnog marša koji je imao za cilj da skrene pažnju na sve učestalije nasilje nad LGBTI osobama, ovo ministarstvo ignoriranjem naših zahtjeva izvršilo je nasilje nad nama“, rekla je Huremović i dodala da je administrativnom šutnjom Ministarstvo za saobraćaj KS-a dovelo do zabrane održavanja najavljenog protesta.

„Ministarstvu smo se obraćali više puta od početka maja, ali svaki put smo dobivali telefonske informacije o tome da osoba koja je započela proces na bolovanju, te da je proces zaustavljen a nakon toga da će se odlučiti o tome zahtjevu. Međutim, posljednju informaciju dobili smo 10. maja da će nas taj dan pozvati na sastanak, što se nije desilo“, pojasnila je Vladana Vasić, pravnica i programska koordinatorica Sarajevskog otvorenog centra.

„Mi smo vjerovale da naša borba i rad doprinose tome da u bliskoj budućnosti kao društvo dođemo do tačke koncenzusa da je nasilje nad bilo kim, a pogotovo nad najosjetljivijim grupama među koje spadaju i LGBTI osobe, da je ono, zaista, nedopustivo te da su konkretne aktivnosti među koje spada i ovaj planirani marš poželjne i da će ih institucije ohrabrivati i pozdraviti“, kazala je Emina Bošnjak, rukovoditeljica programa Sarajevskog otvorenog centra.

Cilj ovog skupa bio je da se ukaže na nasilje nad LGBTI osobama pogotovo nad nasiljem koje se dešava unutar porodica i u školama, kazali su iz SOC-a. 

Planirana ruta marša od Vječne vatre pa do Parlamenta BiH imala je, kazali su iz SOC-a, simboličan značaj.

„Njen početak je trebao jasno pokazati našu antifašističku opredijeljenost u koju spada i borba protiv nasilja i diskriminacija nad LGBTI osobama, a njena krajnja tačka institucionalnu obavezu reagiranja na teška kršenja ljudskih prava ovih osoba, te na obavezu ozbiljnog rada uključivanju u sve tokove i segmente života", rekla je Bošnjak. 

Dakle, zbog administrativne šutnje Ministarstva saobraćaja koja traje već skoro mjesec dana, u potpunosti je zaustavljena i onemogućena zakonom propisana procedura organizacija marša i prekršeno pravo na slobodu okupljanja LGBTI osoba u Kantonu Sarajevo.

Iz ovog razloga iz SOC-a pozivaju da se pridružite skupu koji će se održati u subotu, 13. maja u 11.45 ispred Ministarstva saobraćaja KS (park između zgrade Kantona Sarajeva i Predsjedništva).

"Ovim mirnim skupom želimo protestovati povodom uskraćivanja prava na javno okupljanje od strane Ministarstva saobraćaja KS kao i ukazati na nasilje koje se sve češće vrši nad LGBTI osobama", kazali su iz SOC-a-

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije