'Sunčani most': Inkluzivni vrtić u kojem svi mališani odrastaju zajedno

N. K.
'Sunčani most': Inkluzivni vrtić u kojem svi mališani odrastaju zajedno
Facebook / Sunčani most II Livno
Zgrada nekadašnjeg Zavičajnog muzeja u Livnu nedavno je dobila novi izgled, novu namjenu i nove stanare. Već u dvorištu u oko upadaju stvari ne baš karakteristične za muzeje – ljuljačke, vrteške, tobogani i klackalice, obojeni u jarke boje.

Unutra, umjesto ozbiljnih portreta važnih historijskih osoba, na zidovima vise dječiji crteži. Muzejske eksponate zamijenile su šarene igračke, a umjesto kustosa koji u tišini vode posjetioce u obilazak muzejskih zbirki, odgajateljice paze na zaigranu djecu koja uz graju trče naokolo.

Tamo gdje su nekad bile slike prošlosti Livna, sada raste budućnost ovoga grada. Naime, tu je smješten vrtić Sunčani most II Livno.

Inicijativa za osnivanje inkluzivnog vrtića u Livnu, u kojem bi zajedno boravila djeca s poteškoćama u razvoju i djeca bez poteškoća, potekla je od austrijske dobrotvorne organizacije "Diakoniewerk". Općina Livno osigurala je prostor – zgradu nekadašnjeg Zavičajnog muzeja, koja je potom obnovljena zajedničkim radom nekoliko partnera.

Sunčani most II Livno -
Ovo je prvi vrtić takvog karaktera u Livnu

Vrtić pohađa 30 mališana u dobi od tri do šest godina, a od toga je šestero djece s poteškoćama u razvoju i sedmero djece iz socijalno ugroženih porodica, te se na ovaj način stvara inkluzivno okruženje u kojem sva djeca mogu nesmetano razvijati svoje mogućnosti.

„Rad u vrtiću je organiziran s ciljem unapređenja pedagoških standarda predškolskog odgoja i obrazovanja. Manji broj djece u skupinama omogućava inkluziju djece s poteškoćama. Svaka skupina će svake godine obavezno primati barem dvoje djece s poteškoćama, a ako se radi o lakšim poteškoćama, taj broj može biti i veći“, pojašnjava za Radiosarajevo.ba Tina Mihaljević, direktorica vrtića.

Kako nam je rečeno, ovaj vrtić je mjesto u kojem se svako dijete osjeća jednako prihvaćeno i dobrodošlo, neovisno o nacionalnoj pripadnosti ili vjerskom opredjeljenju roditelja.

"Multietnička struktura, kako djece, tako i zaposlenog osoblja, stvara ozračje u kojem djeca i odrasli imaju priliku upoznati i uvažavati jedni druge i prevladati vjerske i kulturološke razlike. Ovaj vrtić je idealno mjesto koje nudi da se djeca različitih psihofizičkih mogućnosti približe jedni drugima i nauče živjeti i raditi jedni s drugima još od najranije dobi", ističe Mihaljević.

Također, didaktička pomagala i igračke kojima se mališani igraju napravljeni su od prirodnih materijala, drveta ili zdrave plastike.

Na kraju, ali ne i najmanje bitno, otvaranje vrtića rezultiralo je s šest novih radnih mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije