Stambeno zbrinjavanje Roma: Završena izgradnja pete zgrade u naselju Varda

Radiosarajevo.ba
Stambeno zbrinjavanje Roma: Završena izgradnja pete zgrade u naselju Varda
/ Foto: Općina Kakanj
U toku su završni radovi na izgradnji pete po redu stambene zgrade socijalnog stanovanja s osam stanova u koju će biti smještene porodice Roma kojima su stanovi dodijeljeni na korištenje prema važećim kriterijima kroz proceduru javnog poziva.

Petu po redu zgradu socijalnog stanovanja u naselju Varda izgradila je Humanitarna organizacija “Hilfswerk Austria International” uz učešće Općine Kakanj. Preostalo je još izvršiti tehnički prijem objekta, nakon čega će uslijediti useljenje, saopćeno je iz Općine Kakanj

Radovi su počeli u julu 2016.godine. Kako bi se osigurao prostor za izgradnju zgrade tada je realizirano još jedno u nizu rušenja improviziranih i bespravno izgrađenih objekata u ovom naselju  (stambeno zbrinjavanje će obuhvatiti i porodice čiji se objekti ruše), nakon čega je počela i izgradnja potpornog zida, a potom i izgradnja stanova.

"U skorijem periodu može se očekivati i izgradnja šeste po redu zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda. I ova zgrada će se graditi uz pomoć donatorskih sredstava.", stoji u saopćenju.

Značajna novčana sredstva koja su došla i koja će stići u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja romskih porodica u naselju Varda, spremnosti Općine Kakanj da finansijski učestvuje u realizaciji ovih projekata, te nastojanja da se ova gradska lokacija urbanizira i uredi, što su donatori prepoznali, te u konačnici uvrstili Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome. 

Izgradnja novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma rezultira stvaranjem uslova za rušenje bespravno izgrađenih i neuslovnih objekata u naselju Varda. U proteklom periodu uklonjen je značajan broj ovakvih objekata.

"Decenijama niko nikad nije ni pokušao rješavati problem bespravne gradnje, niti problem stambenog zbrinjavanja Roma i općenito uređenje dijela naselja Varda u kojem žive Romi.", rečeno je iz Općine Kakanj.

U blizini novoizgrađenog stambenog objekta u naselju Varda odvijaju se i aktivnosti na realizaciji prve faze projekta “Oaza” u okviru kojeg će se ilegalna deponija smeća i zapuštena zona oko pomoćnog stadiona FK “Rudar” pretvoriti u funkcionalnu i edukativnu urbanu zonu (igralište i drugi sadržaji).

Cilj projekta koji se finansira sredstvima “Canada Fund for Local Initiatives” i Općine Kakanj je  podići svijest o potrebi zaštite okoliša i njegovoj ulozi u poboljšanju kvaliteta života u zagađenoj urbanoj sredini. Projekat implementira Udruženje za pomoć i razvoj “Hajde” u partnerstvu sa Udruženjem “Savjet održive gradnje”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije