Radost za mališane sa poteškoćama u razvoju: Ista prava pod jednim nebom

Anadolija
Radost za mališane sa poteškoćama u razvoju: Ista prava pod jednim nebom
U Domu mladih u Sarajevu danas je upriličena velika novogodišnja dječija manifestacija pod nazivom "Snježana i 77 patuljaka - socijalna inkluzija".

Na stotine mališana iz cijele BiH uživalo je u igri, plesu, radionicama, predstavama, modnoj reviji i muzičkim izvedbama, ali i podjeli novogodišnjih paketića.

Ovo okupljanje organizovalo je Udruženje za podršku ideja "Kul-tura", s ciljem da se na jednom mjestu okupe, kako tipična, tako i djeca s posebnim potrebama. 

Manifestaciji su se odazvali članovi Udruženja "Mjedenica", ”Bjelave”, ”Lektori i komunikolozi BiH”, “Drugačiji svijet“, Udruženje za podršku ideja “Skakavac“, Aleksina radionica, kulturno-umjetničko društvo "Proleter", Fudbalski klub Respekt, karate klub Stari Grad, “Duga“, “Perspektiva“ i drugi.

Organizatori vjeruju kako prva manifestacija ovog tipa u Sarajevu može postati tradicionalna.

"Riječ je o socijalnoj inkluziji, nešto što ovdje nismo imali, ali sada imamo i što će postat tradicionalno. Pozvali smo djecu iz svih udruženja BiH, Mjedenica, Pazarić, Bjelave i drugi koji rade s djecom s posebnim potrebama, a tu su i vrtići i škole, njihovi vršnjaci koji nemaju taj problem. Zajedničko im je to da imaju i ista prava i da treba da imaju ista prava pod jednim nebom, zato su ovdje pod jednim krovom", rekla je za AA, idejni tvorac projekta i predsjednica Skupštine Udruženja za podršku ideja "Kul-tura" Emina Vukičević.

Mališani su uživali u interaktivnoj pozorišnoj predstavi u kojoj su se pojavili likovi iz poznatih bajki, kao i fotografisanju sa kostimiranim likovima. 

"Želja nam je da ovo postane tradicionalno, jer smo imali jako puno poziva, podrške, mnogi su se obradovali ovome, jer to je nešto čega nema. Ima dječijih festivala, ali socijalna inkluzija nije toliko zastupljena u BiH. Smatram da trebamo prvo kroz ovakve festivale educirati roditelje, pa ona tu djecu i spajati ih pod jedan krov. Oni dobiju paketiće u svojim ustanovama, ali to nije to. Oni trebaju zajedno biti na sceni sa svom djecom ovog grada i doživjeti svoju bajku zajedno, stoga je 77 umjesto sedam patuljaka. Oni su isti i zato ih je toliko", istakla je Vukičević.

Ona se posebno zahvalila svim sponzorima, prijateljima i medijima koji su omogućili održavanje manifestacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije