Kreativnost, ljubav, muzika i zajedništvo s djecom u inkluziji

J.Ć., F.Z.
Kreativnost, ljubav, muzika i zajedništvo s djecom u inkluziji
Općina Centar Sarajevo jedan je od organizatora projekta "Pokaži svoj talenat" namijenjenog djeci s poteškoćama u razvoju.

U okviru navedenog projekta 14. marta u Domu mladih planirana je završna manifestacija gdje će biti održane radionice na kojima će djeca s poteškoćama u razvoju imati priliku da se druže s osnovcima i srednjoškolcima i gdje će kroz zabavu i igru stvarati umjetnička djela.

U prostorijama Općine Centar predstavljene su planirane aktivnosti najveće inkluzije i socijalizacije djece s poteškoćama u razvoju u Jugoistočnoj Evropi.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Jasmin Ćerimagić, koji zbrinjava 352 štićenika i jedan od organizatora ovog projekta naglasio je kako su ove godine krenuli u akciju uz podršku Općine Centar koja im je omogućila boravak u Skenderiji.

"Osim naše djece koja će pokazati svoj talent, bit će i ostale škole s kojima imamo saradnju. Željeli smo da osim naše i djeca iz ostalih osnovnih i srednjih škola pokažu želju za ovakvim akcijama, te da bude što više ovakvih okupljanja“, kazao je Ćerimagić.

Općina Centar, zahvaljujući Federalnom ministarstvu i resornom ministru Vesku Drljači, u ovu godinu uvrstila je i nastavak gradnje kuće za djecu s poteškoćama u razvoju u mjestu Resnik, gdje će imati i svoje igraonice za slikanje i informatički dio.

Osnovna škola Safvet-beg Bašagić učestvuje već u tri projekta na polju inkluzije.

"Prvi put napravljena je manifestacija gdje će oko 500 učenika ove škole učestvovati i pokazati svoju kreativnost, ljubav, ples i muziku i zajedništvo s djecom u inkluziji", rekla je direktorica ove škole Lejla Dizdarević, zahvalivši se domaćinu JU Zavod Pazarić, općini Centar i kompaniji Bosnalijek kao sponzoru.

Kompanija Bosnalijek kroz svoj društveno-odgovorni rad značajno potpomaže kulturu, obrazovanje i sport.

"U toku 2016. investirali smo više od 300.000KM. Nadamo se da ćemo zahvaljujući uspješnim poslovnim rezultatima ove godine učiniti više. Što se tiče, konkretno, ovog projekta ta količina pozitivne energije koja će se osloboditi u Domu mladih, broj osmijeha koji ćemo izvući na lica naše djece definitivno se ne može kupiti novcima“, kazao je predstavnik kompanije Bosnalijek Kenan Kekić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije