Održan drugi humanitarni koncert za djecu s posebnim potrebama

Anadolija
Održan drugi humanitarni koncert za djecu s posebnim potrebama
U Žepču je u utorak navečer održan drugi humanitarni koncert za djecu s posebnim potrebama iz Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama u organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju Žepče, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Koncert pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini te Odbora za međureligijsku saradnju Žepče održan je u Domu kulture u Žepču radi prikupljanja sredstava za stvaranje boljih uslova korisnika Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Jonathan Moore rekao je kako mu predstavlja veliko zadovoljstvo to što boravi u Žepču.

"Ovo je već drugi put da sam u Žepču povodom ovog koncerta, jer djeca s posebnim potrebama su zaslužila našu pažnju i podršku. Veoma je važno da i u školama u ovom području ta djeca imaju našu podršku, ali i podršku načelnika i općinskih vijeća. Svi volimo muziku i znači mi lično i profesionalno da možemo biti partneri ovog koncerta ali i ove djece", rekao je Moore.

Načelnik Općine Žepče, Mato Zovko rekao je kako je koncert bitan događaj koji se nadovezuje na otvaranje Parka mira u Žepču.

"Danas smo otvoril i Park mira u krugu Srednje mještovite škole koji su otvorili Međureligijsko vijeće zajedno sa OSCE-om, a tu je i ovaj koncert. U Parku mira je postavljena i jedna pametna klupa i nadam se da će taj Park mira biti proširen i na druga područja. Bitno je kroz projekat PRO - Budućnost da gradimo međunacionalne i druge odnose i to je u Žepču jako dobro organizovano i nastojimo da budemo dobar primjer u cijeloj Bosni i Hercegovini. Općina Žepče dala zemljište i riješilo infrastrukturu centra, te ga sufinansiramo s kantonom i općinama Maglaj i Zavidovići i to je najmanje što mi možemo učiniti za sve porodice s djecom s posebnim potrebama", rekao je Zovko.

Sedina Mrđanović, predstavnica Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama i profesor razredne nastave i edukator rekla je kako centar pruža usluge za oko 65 korisnika iz općina Maglaj, Zavidovići i Žepče.

"Koncert se održava drugu godinu zaredom i priprema se u čast naše djece. Ustanova broji oko 65 korisnika, uzrasta od 6 godina pa nadalje i korisnici su podijeljeni u 4 grupe, od kojih su tri grupe školskog nivoa, a jedna za radno ospobljavanje. Naša grupa čini i logopedske i druge tretmane, te patronažni rad. Centar postoji od septembra u Žepču, ali egzistiramo već nekih 10-ak godina", rekla je Mrđanović.

Koncertu su prisustvovali brojni predstavnici kulturnog, javnog i društvenog života općina Žepče, Zavidovići, Maglaj te predstavnici Zeničko-dobojskog kantona, a učešće na koncertu uzeli su hor Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice, Srpskog pjevačkog društva "Sloga" iz Sarajeva, ženskog vokalnog sastava "Emptinanae" te učenici Glazbene škole "Katarina Kosača Kotromanić" iz Žepča.

Nakon koncerta uručene su zahvalnice i simbolični pokloni za sve one koji su pomogli organizaciju ovog koncerta i rad Centra.

Korisnici Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama pripremili su i prodajnu izložbu predmeta koje su napravili kako bi i na taj način prikupili dodatna sredstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije