Krunisana transrodna miss u Indoneziji

Radiosarajevo.ba
Krunisana transrodna miss u Indoneziji
Transrodne osobe i gej aktivisti iz cijele Indonezije suprotstavili su se talasu mržnje koji je u posljednje vrijeme upućen seksualnim manjinama i na tajno organizovanoj ceremoniji krunisali Transrodnu miss.

Mali broj novinara obavješten je o mjestu događaja u glavnom gradu Indonezije Džakarti, samo nekoliko sati ranije da bi se izbjegao pokušaj ekstremnih islamista da spriječe održavanje izbora, piše RTS.

Zbog rizika da budu otkriveni i mogućeg nasilja organizatori su zamolili prisutne da ne objavljuju ništa preko društvenih mreža tokom trajanja takmičenja.

Kienah Tapi, 28, koja predstavlja Džakartu pobjedila je među oko 30 takmičarki na izbornoj ceremoniji održanoj u petak uvečer.

Ona je krunisana Miss Varia Indonezija 2016 i predstavljaće Indoneziju na međunarodnom takmičenju za transrodnu miss koje će biti održano u Tajlandu iduće godine. Riječ 'varia' na indonežanskom znači transrodni.

"Jako sam sretna i plače mi se. Večeras je početak moje borbe za moja prava kao varija. Želim da se varija prihvati, cijeni i razumije u našem društvu i da bude jednaka sa drugim Indonežanima, i radit ću zaista predano da to postignem", rekla je pobjednica Tapi držeći svoj trofej u ruci.

Uspješno održavanje ceremonije bio je važan moralni podstrek i samopotvrđivanje za zajednicu koja je sve više pod opsadom.

Indonezija je najbrojnija muslimanska nacija, te važi kao zemlja gdje se primjenjuje umjereni oblik islama.

Međutim, ta reputacija tolerancije je uzdrmana protekle godine kada su mediji i vjerski i politički lideri podsticali predrasude prema lezbijskim, gej, biseksualnim i transrodnim osobama i ukazivali na njih kao na prijetnje naciji.

Konzervativne snage u Indoneziji žele LGBT populaciju da gurnu nazad na margine društva i da im uskrate prava koja im pripadaju.

Ti radikalni elementi također se sukobljavaju sa tradicijom nekih kultura u etnički raznolikoj Indonezji, koje su vjekovima davale prostora različitim rodovima i seksualnim identitetima.

Ovaj izbor za miss koji se tradicionalno već dugo organizuje dva puta je bio onemogućen.

Ceremoniju su organizovali Indonežanska Varia fondacija i Indonežanksi Varia komunikacioni forum.

Oko 200 ljudi napunilo je malu pozorišnu dvoranu gdje se održavao izbor na kome su se za titulu najljepše borile 34 transrodne osobe. Četiri su ispale iz takmičenja iz straha da će neko doći da poremeti skup.

Pored imenovanja Transrodne miss, dodjeljene su i brojne druge titule, uključujući najseksi osobu, najinteligentniju i osobu sa najljepšom kožom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije