Fra Ivo Marković i hor Pontanima dobili nagradu za međureligijski dijalog u Dohi (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Fra Ivo Marković i hor Pontanima dobili nagradu za međureligijski dijalog u Dohi (FOTO)

Već treću godinu Međunarodni centar za interreligijski dijalog u Dohi, DICID (Doha International Center for Interfaith Dialogue) dodjeljuje međunarodnu nagradu jednoj instituciji i jednom pojedincu koji su posebno njegovali i širili dijalog i saradnju između pripadnika različitih religija.

Ove godine, na 12. međuvjerskoj konferenciji koja se upravo održava u Dohi, Centar je između 68 pojedinaca i 158 prijavljenih organicacija odlučio da udruženje Pontanima s istoimenim zborom/horom bude prva od tri u izboru organizacija.

Nagradu je primio fra Ivo Marković, predsjednik Upravnog odbora Pontanime, a dodijelili su je: Dr. Hassan Bin Lahdan, ministar pravde Katara, i prof. Ibrahim Al-Naimi, direktor DICID-a. 

Nakon prijema nagrade, fra Ivo se u ime više od 500 ljudi koji su do sada pjevali u zboru/horu Pontanima ili surađivali u raznim projektima udruženja Pontanima (ranije Interreligijska služba Oči u oči) zahvalio žiriju i DICID-u te istaknuo kako već 20 godina Pontanima koristi mirovni potencijal religija i dinamiku trenda međuvjerskog razumijevanja i suradnje za liječenje i pomirenje Bosne i Hercegovine nakon zastrašujuće razornog rata u kojemu su religije zlorabljene kao sredstva rata, kao oružje za rat.

Radost u Pontanimi je posebna zato što nakon brojnih priznanja Pontanimi iz zapadnog dijela svijeta sada priznanje dolazi iz islamskog svijeta čije su ovakve inicijative odlučujuće važne za aktualni trenutak svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije