Zimska škola završena: Šta dalje s podrškom za 45 djece na listi čekanja?

Radiosarajevo.ba
Zimska škola završena: Šta dalje s podrškom za 45 djece na listi čekanja?
Ovogodišnja "EDUS-ova zimska školica" za tridesetero djece koja su od septembra do decembra, zbog ograničenosti prostora i sredstava, bila na EDUS-ovoj listi čekanja i koja sve dotad nisu imali odgovarajuću podršku, završena je jučer, 26. januara.

Škola je za djecu bila besplatna, a odvijala se u toku januara, u dvije smjene, tri puta sedmično po tri sata. Osim pojedinačnog rada s djecom prema njihovim razvojnim planovima, djeca su se učila rutinama vezanim za boravak u grupi i uključivanje u društvo. Posljednju sedmicu aktivnosti finansirao je BH Telecom.

"Pored stalnog programa multidisciplinarne podrške djeci s različitim poremećajima u razvoju koji se odvija u okviru školske godine i u kojem je trenutno 115 djece, EDUS  redovno organizira i ljetne i zimske škole za ovu djecu, kako bi se izbjegla regresija u razvoju do koje obično dođe u toku dugih pauza u radu. Ove godine smo ipak odlučili da, umjesto za djecu koja su već u programu, zimsku školu organiziramo za djecu koja su već više mjeseci na listi čekanja, kako bi se na taj način solidarizirali i makar djelimično nadoknadili ono što je s tom djecom propušteno dok čekaju na tretman te tako ublažili mogućnost regresije", rekli su u EDUS-u.

Djeca su školu odlično prihvatila, a i roditelji su bili veoma zadovoljni napretkom koji su pokazali u samo nekoliko sedmica. Međutim, postavlja se pitanje, šta dalje i gdje će ta djeca sada? 

"U toku zimske škole javilo nam se još 15 porodica za pomoć, tako da je lista čekanja još duža, sada imamo ukupno 45 djece za koju treba obezbjediti dodatni prostor i kadar za uključenje u svakodnevni EDUS-ov program. Već punih 18 mjeseci, nakon što nam je zbog velikog broja djece, kao privremeno rješenje dodijeljen dodatni i neadekvatan prostor, sa Sarajevskim kantonom i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade pokušavamo iznaći adekvatno i trajno rješenje za prostor i dalje finansiranje, ali, nažalost, sve ide veoma sporo. U međuvremenu, djeca rastu i polako izlaze iz predškolskog uzrasta, najdragocjenijeg za induciranje razvojnih faza. Zato još jednom, po ko zna koji put, molimo sve nadležne da podrže naše zvanične prijedloge za rješavanje ovog problema i najzad nam omoguće da pomognemo svakom djetetu kojem ovakva vrsta podrške zatreba", kazala je dr. sci. Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica EDUS-a. 

EDUS-Edukacija za sve od 2010. aktivno radi na unapređenju obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju, prije svega za djecu s težim razvojnim poremećajima kao što su autizam i autistični spektar, intelektualne teškoće, Downov sindrom, emocionalni i bihevioralni poremećaji i kombinovane smetnje. EDUS omogućava djeci uključenoj u svoje programe da razviju puni potencijal, roditeljima da nauče kako i sami da rade s djetetom,  a stručnjacima da kroz direktan rad s djecom ovladaju naprednom naučnom metodologijom preuzetoj s vodećeg univerziteta u svijetu u ovoj oblasti - Univerziteta Columbia u Njujorku. Dosad je kroz EDUS-ov program prošlo više stotina djece, iz BiH te zemalja regiona i svijeta, a njih više od 30 uspješno uključeno u redovno školovanje. EDUS je začetnik servisa rane intervencije u našoj zemlji i regionu, autor validiranih instrumenata za procjenu razvoja i izradu individualnih razvojnih programa za djecu, te organizator brojnih akcija i kulturnih aktivnosti kojim se javnosti podiže svjesnost o autizmu i drugim razvojnim poremećajima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije