Dječiji dom Bjelave: Turski ambasador štićenicima uručio prigodne poklone

Anadolija
Dječiji dom Bjelave: Turski ambasador štićenicima uručio prigodne poklone
Štićenicima Dječijeg doma Bjelave u Sarajevu danas su upriličili posjetu ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović.

Turski ambasador je tom prilikom štićenicima Doma uručio prigodne poklone.

U organizaciji Tursko-bosanskohercegovačkog udruženja privrednika u Sarajevu (TUBSIAD), a u saradnji sa Institutom "Yunus Emre" u Sarajevu štićenicima Doma uručeni su ruksaci, obuća i drugi prigodni pokloni, potom je organizovano druženje sa djecom.

Dautbegović je podsjetila na prošlosedmičnu aktivnost kada je četrdesetero djece iz Dječijeg doma Bjelave u Sarajevu u Institutu "Yunus Emre" odgledalo animirani film ''Evlija Čelebija - Voda života''.

"Danas su oni obezbijedili školski pribor i ruksake za svu djecu koja se nalaze u Domu, njih 92. Zahvaljujemo se u ime Ministarstva i Vlade Kantona i nadam se da ćemo i u budućnosti sarađivati. Ono što najavljujem, što su obećali, a mi prije toga moramo napraviti analizu, da će nam pomoći u otvaranju kuće na pola puta za djecu iz ovog Doma koja treba da se osamostale za život nakon 18. godine", istakla je Dautbegović.

Naglasila je da je kuća već izgrađena, ali da nedostaju neke stvari. 

Ambasador Koc je nakon podjele ruksaka izrazio čast što je danas, zajedno sa suprugom, bio gost jednog ovakvog događaja. 

"Posebno smo sretni zbog toga što nam je rukovodstvo Doma otvorilo svoja vrata i barem na trenutak otvorili svoja srca. Ovo je posjeta koja predstavlja početak. Drago mi je što će ovaj početak pružiti priliku za planiranje narednih pomoći i ovoj ustanovi, ali i drugima koje su u sklopu nadležnosti Ministarstva za rad i socijalnu politiku KS-a", pojasnio je Koc.

Izrazio je nadu da će i u narednom periodu biti u kontaktu sa rukovodiocima Doma te pokušati, onoliko koliko je u njihovoj moći, udovoljiti potrebama ove ustanove i na taj način pokušati usrećiti djecu koja žive u Domu.

"Jedina želja nam je da osmijeh sa lica ove djece nikada ne nestane", dodao je Koc.

Abdurrahman Uvak, predsjednik Tursko-bosanskohercegovačkog udruženja privrednika u Sarajevu, kazao je kako je ovo udruženje već u pregovorima sa pojedinim gradovima u Turskoj o mogućnostima realizacije ozbiljnijih i većih planova pomoći domovima za djecu u BiH.

"Ovo smo organizovali na brzinu, ali se nadam da će u budućnosti biti ozbiljnih projekata. Neki dan sam bio i u domu u Tuzli. Ovo su stare zgrade i treba to modernizovati i renovirati", pojasnio je Uvak.

Direktor Doma Bjelave Saudin Đurđević izrazio je zadovoljstvo što je danas bio domaćin ambasadoru Turske Kocu. Kako je kazao, riječ je o humanitarnom povodu kojem su prethodile još neke aktivnosti. 

"U okviru dobre saradnje prijateljskih zemalja i našeg resornog ministarstva i Ambasade Turske u BiH danas je upriličena posjeta ambasadora i tom prilikom su uručene vrijedne donacije. Počeli su sa ruksacima za svu djecu u Domu. Mi imamo manji broj školske djece, ali 92 djece, koliko je u Domu, dobilo je ruksake i druge stvari", pojasnio je Đurđević.

Najavljena je, istakao je direktor, i donacija u odjeći i obući.

"Iskreno se nadam da će ova saradnja biti nastavljena. Djeca su uvijek sretna kada dobiju poklone. Uvijek se raduju posjetama jer na taj način znaju da ih neko pazi i misli o njima. U Domu imamo djecu svih uzrasta, od onih od nekoliko mjeseci do najstarijih 20-godišnjaka. Od ove godine imamo i jedan broj studenata, njih troje, ali imamo i one koji redovno pohađaju osnovnu i srednju školu", kazao je Đurđević.

Dodao je da Turska kao velika, prijateljska zemlja pomaže BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije