Buba bar: Priča koja će vam izmamiti osmijeh na lice

Radiosarajevo.ba
Buba bar: Priča koja će vam izmamiti osmijeh na lice
Problemi osoba sa poteškoćama u razvoju isti su na svim stranama regiona.
Gdje god krenete, naići ćete na identično pitanje – zašto nemam bar posao.
 
Da ne bi čekali da im se sreća nasmiješi, u vinkovačkom Udruženju „Bubamara“, koje brine o 1.400 osoba sa invaliditetom u Vukovarsko-srijemskom kantonu, odlučili su da sreću stvore sami.
 
Piše: Žana Gauk, Lolamagazin
 
Prije četiri dana pokrenuli su kampanju na crowdfunding platformi INDIEGOGO, u kojoj je trebalo da prikupe 10.000 dolara za otvaranje „Buba bara“, u kojem bi platu zarađivale osobe sa Daunovim sindromom. Dio novca ranije im je obezbijedio i HEP.
 
Bubamarci javiše dobre vijesti: „Već smo prikupili iznos koji smo naveli kao početni, odnosno 10.000 dolara. Nismo niti sami vjerovali u ovakav uspjeh i iz tog razloga smo naveli puno niži iznos od stvarnih potreba. Sada ćemo proširiti cilj kako bismo osigurali dodatna sredstva i uložili ih u obnovu prostora koji smo dobili na raspolaganje od Grada Vinkovaca. Prostor je u centru grada i velik je oko 500 četvornih metara. Međutim, potrebno ga je potpuno obnoviti i uložiti popriličan iznos kako bi bio funkcionalan i pristupačan“.
 
Alen, Domagoj, Dario, Ivana i Marija se već mjesecima pripremaju za veliki dan. Tacna im nije teška, a mogu se pohvaliti i pravim konobarskim vještinama. To su vidjeli i oni koji ovih dana, a u okviru Adventa u Vinkovcima, posjećuju, kako kažu, privremeni „Buba bar“.
 
Postali su pravi ugostitelji. Planiraju kako će potrošiti zarađenu prvu plaću. Ivana, na primjer, će kupiti odmah auto. Sve nas je iznenadila izuzetno pozitivna reakcija sugrađana pa i šire, zbilja nismo očekivali takvu podršku. Međutim, svi su se identificirali s ’Buba barom’ i spremni su dati potptoru u svakome smislu.
Namjera nam je, ne samo otvoriti kafić u kojemu će raditi osobe s intelektualnim teškoćama, već biti i najbolja kafeterija u gradu. Uz osmjeh koji se rijetko viđa“, najavljuju Bubamarci.
 
Zapravo, oni imaju samo jednu misiju – da poboljšaju kvalitet života osoba s invaliditetom i podstaknu društvo da ovakve osobe prihvate kao svoje ravnopravne članove.
 
„Želimo da ’Buba Bar’ probije led i da uskoro svaki grad u Hrvatskoj ima svoj ’Buba bar’! Želimo mladima s invaliditetom pružiti priliku da žive život kao i svi ostali ljudi. Želimo da budu u mogućnosti raditi“, kažu u Udruženju.
 
Zapravo, oni imaju samo jednu misiju – da poboljšaju kvalitet života osoba s invaliditetom i podstaknu društvo da ovakve osobe prihvate kao svoje ravnopravne članove.
 
Uz taj osmijeh koji se rijetko viđa dobih poziv za kafu. Najbolju na svijetu. Rado ću je popiti na obalama Bosuta. U slavonskoj ravnici. Svratite i vi i uvjerite se da dobar miris daleko stigne. I pređe i sruši sve barijere!
 
Sretno, Bubamarci!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije