Ako ste trudnica ili majka, teško vam je: Potražite Aidu i Belmu

Radiosarajevo.ba
Ako ste trudnica ili majka, teško vam je: Potražite Aidu i Belmu

Čini nam se da je od velike važnosti, ma kakva bila naša trenutna situacija, da smo svjesne toga da u svakom periodu, bilo da je trudnoća ili poslije poroda, ono što ne poznajemo i što prvi put radimo nosi sa sobom dozu straha, ali i velike radosti. Sada imate nas da dijelimo i strahove s vama. I radosti, naravno. Poručile su ovo Aida i Belma na Facebook grupi namijenjenoj trudnicama i mamama.

Aida Džaferovic i Belma Šoljanin su nezaposlene psihologinje. Njihove djevojčice rođene su istog dana, od kada počinje i prijateljstvo ove dvije mlade majke. Kroz druženja su došle na ideju da pokrenu Facebook grupu u okviru koje će pružati besplatnu psihološku pomoć trudnicama i mamama iz Kantona Sarajevo.

Piše: Elma Behram, Radiosarajevo.ba

Kako su i same prolazile kroz period prepun promjena i prilagođavanja, i kako im je u tom periodu falila topla riječ, odlučile su da svoje znanje podijele s trudnicama i mamama kojima je to potrebno, i pri tome budu društveno korisne.

Na koji način pomažu

"Došle smo na ideju da napravimo mjesto za razmjenu savjeta, traženje mišljenja i edukaciju. Mi ženama nudimo različite sadržaje koji obuhvataju period trudnoće, psihološke pripreme za porod i period majčinstva", ispričala nam je Belma Šoljanin.

Ista profesija i interesi bili su idealna podloga za ono što trenutno rade, objasnila je Aida Džaferović.

"Vodeći se idejom koliko je nama takva grupa nedostajala dok smo prolazile kroz te životne faze. Nama je cilj da imamo što veći broj članica grupe iz razloga da što veći broj žena bude uključen u tzv. program podrške trudnicama i porodiljama i podizanja mentalne svijesti na viši nivo o posebnosti i karakteristikama drugoga stanja."

U svojim odgovorima oslanjaju se na teorijska znanja, ali svakako potkrijepljena onim što su i same prošle te stekle određeno iskustvo. Svjesne da veliki broj žena ne koristi internet ili barem nema svoj profil na Facebooku, ove dvije entuzijastične majke nadaju se da će već neko imati sluha da pomogne razvoju ove ideje, a sve kako bi što veći broj žena imao ovu vrstu pomoći.

Mjesto gdje nisu same

Ženama su potrebni odgovori na mnoga pitanja, no najčešće im je potrebna podrška i osjećaj da nisu usamljene u svom problemu. Ženama u našem društvu treba mjesto gdje će naći i utjehu, odgovore na svoje nedoumice, podršku i adekvatnu edukaciju, ispričala nam je Belma.

Problemi ovise o tome da li je žena trudnica, porodilja ili se suočila s novom ulogom koja nosi nove životne probleme.

"Žene se generalno žale, na neravnopravan položaj, na zdravstvenu uslugu koju dobivaju u trudnoći, na manjak edukacije, nehuman odnos, neadekvatnu postporođajnu podršku, na sistem informiranja o dojenju, prehrani, vakcinaciji... uglavnom je potrebno angažirati nekoga privatno da bi dobili uslugu i njegu koja im je potrebna. Zaposlene žene - majke koje nisu u boljem položaju od nezaposlenih žena - majki, jasno otvaraju diskusiju, smatrajući da je dignitet žena mizernim naknadama za porodilje uveliko narušen. Ali su ipak zadovoljne gdje god naiđu na toplu riječ, prisustvo ljudske topote je od velikog značaja", naglasila je Aida.

Za dva mjeseca preko 850 članica

Iako grupa Klub trudnica i mladih mama iz Sarajeva postoji tek dva mjeseca, već broje preko 850 članica. Na ovom mjestu mnogo je korisnih informacija osim onih koje se odnose na psihološko stanje trudnica ili porodilja. Svjesne su da postoji mnogo grupa na kojima se mogu pronaći odgovori na brojna pitanja, no ova grupa se po nečemu razlikuje.

Na Facebooku, na forumima, stranicama koje se bave majkama, roditeljima, bebama, porodiljama ima jako mnogo osuđivanja, kritika, nametanja mišljenja, kazala nam je Aida te istaknula kako u Klubu uvijek pružaju i jednu i drugu stranu priče.

"Ako je riječ o uvođenju dohrane, pišemo argumente za i protiv uvođenja dohrane prije šestog mjeseca, koji izvori kažu da koji ne, dajemo kompletnu priču na osnovu koje majke biraju šta će primijeniti i šta je najbolje za njih i njihovo dijete. To su naše članice prepoznale i jako cijene, osjećaju slobodu da postave pitanje ili daju svoj stav o aktuelnoj temi, jer se njihovo mišljenje uvažava i ne osuđuje", kaže Aida.

Posebnost ove grupe je i u tome što članice lično ili preko Aide i Belme mogu postaviti pitanje anonimno.

"Mogu poslati i direktno pitanje na našim ličnim FB profilima ukoliko za to osjete potrebu. Facebook grupa je zatvorenog tipa. Namijenjena samo ženama, jer u grupi pišemo o jako intimnim i osjetljivim temama", priča Belma.

Trudnoća najbitniji period u životu žene 

Činjenica da žena kada odluči planirati trudnoću ulazi u novo razdoblje života, koje podrazumijeva adaptaciju na novonastalo stanje, promjenu u cjelokupnom životu: promjene emocija, promjene fizičkog izgleda i stanja, promjene prioriteta, odnosi unutar porodice se mijenjaju, preuzimaju se nove uloge i odgovornosti... dolazi do promjene u njenom kompletnom mentalnom sklopu tako da nije ni čudo što je trudnoća najbitniji period u životu žene odnosno period koji donosi najdrastičnije promjene, istaknula je Aida Šahinagić.

Ove dvije entuzijastične majke trude se biti na raspolaganju članicama grupe svaki slobodan minut, a nekad se njihova aktivnost pretvori u cjelodnevni rad. Svjesne individualnih iskustava kako trudnoće tako i poroda te postporođajnog perioda, dijeljenje različitih iskustava za njih je kažu jako važno, jer naglašavaju na taj način žene imaju mogućnost "preskočiti stepenicu" i neke stvari uraditi lakše.

Iako je psihologija prioritet nesebičnog angažmana ove dvije mame, u okviru grupe članice mogu dobiti mnogo širu podršku.

U Klub su uključile i prijateljice različitih obrazovnih profila (pedijatrice, farmaceutkinje, stomatologinje, odgajateljice) koji se vrlo često uključuju u diskusije i daju stručno mišljenje i komentare.

Mjesto koje trudnice i majke trebaju

Brojne psihološke studije govore da je period trudnoće za većinu žena obilježen burnim emocijama, strahovima i nemirom, stoga je itekako važno da u svakom trenutku imaju priliku zatražiti brzu i efikasnu pomoć.

"U BiH postoje Pedijatrijsko savjetovalište, Savjetovalište za dojenje... ali nema jednog centra koje prati ženu u kontinuitetu od onog perioda kada sazna za trudnoću ili kada počne planirati trudnoću, nema centra koji daje opću podršku, informacije i edukaciju. Sve zemlje u okruženju, da ne govorimo o zemljama EU, imaju psihološka savjetovališta koja nude ciljanu psihološku pomoć koja će biti na raspolaganju kako tokom trudnoće, tako i u postporođajnom periodu, ali i pri odgoju djece. Koncepti takvih savjetovališta su različiti, dakle postoje ili kao nevladina udruženja, odjeli pri domovima zdravlja ili pri socijalnim službama", ispričale su nam Belma i Aida.

Za sada ove dvije mlade žene iz ljubavi prema svojoj profesiji  ali i zbog suosjećanja prema drugim trudnicama i majkama stoje na raspolaganju od 0 do 24 sata. Istina u okviru Facebook grupe, ali se iskreno nadamo da će njihov trud i zalaganje neko prepoznati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije