Abu Dabi: Zvizdić predložio osnivanje posebnog centra u Sarajevu

Fena
Abu Dabi: Zvizdić predložio osnivanje posebnog centra u Sarajevu
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, drugog dana boravka u Abu Dabiju, prisustvovao je veličanstvenoj ceremoniji obilježavanja Dana državnosti koji se slavi u znak sjećanja na 1971. godinu.

Te godine se sedam emirata ujedinilo u Ujedinjene Arapske Emirate.

Svečanosti su prisustvovali brojni visoki svjetski zvaničnici, između ostalih, predsjednik Republike Francuske Francois Hollande, predsjednik Afganistana Ashraf Ghani, premijer Grčke Alexis Tsipras, premijer Senegala Mohammed Dionne, predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi, predsjednik Republike Mali Ibrahim Boubacar Keïta.

Predsjedavajući Zvizdić je u Abu Dabi došao na poziv prestolonasljednika Abu Dabija, šeika Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da prisustvuje Međunarodnoj konferenciji o zaštiti kulturnog naslijeđa u oblastima sukoba.

U obraćanju učesnicima konferencije predsjedavajući Zvizdić je ponudio osnivanje jednog od specijaliziranih svjetskih centara/instituta za očuvanje svjetskog kulturnog naslijeđa u opasnosti, koji bi bio lociran u Sarajevu i koji bi bio mjesto za razmjenu iskustava i obuku eksperata iz raznih krajeva svijeta, a koji bi na realnim iskustvima i praktičnim primjerima uspješne obnove kulturnog naslijeđa mogli pripremati projekte rekonstrukcije i revitalizacije svjetske kulturne baštine ugrožene oružanim sukobima.

Pročitajte u nastavku šta je rekao Denis Zvizdić: 

"Prije nekoliko mjeseci, na sastanku Svjetskog komiteta za kulturnu baštinu, Bosna i Hercegovina je, u saradnji sa kolegama iz susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, na listu Svjetske kulturne baštine upisala unikatne kamene spomenike - stećke. Bio je to izuzetan poduhvat i ogromno priznanje kojim je valoriziran značaj kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Sve ovo, naravno, bilo bi mnogo teže ostvarivo, da nije bilo podrške naših prijatelja iz inostranstva, od kojih su mnogi danas i ovdje sa nama. 

Zbog toga vam se još jednom želim zahvaliti na razumijevanju i  podršci koju ste u ovoj, ali i u svim drugim oblastima, procesima i projektima u zadnjih par decenija davali BiH.

U stvari,  mislim da je vrijeme da sada mi pokušamo vratiti taj dug, kroz naše aktivno učešće u pomoći u rekonstrukciji i očuvanju svjetskog kulturnog naslijeđa koje je u opasnosti širom svijeta.

Zbog toga bila bi nam čast da ponudimo osnivanje jednog od specijaliziranih svjetskih centara/instituta za očuvanje svjetskog kulturnog naslijeđa u opasnosti, koji bi bio lociran u Sarajevu, glavnom gradu BiH, i  koji bi bio mjesto za razmjenu iskustava i obuku eksperata iz raznih krajeva svijeta, koji bi na realnim iskustvima i praktičnim primjerima uspješne obnove kulturnog naslijeđa mogli pripremati projekte rekonstrukcije i revitalizacije svjetske kulturne baštine ugrožene oružanim sukobima.

Naravno, naše institucije i eksperti stoje na raspolaganju za detaljnu elaboraciju ovoga prijedloga."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije