Smišljeno i masovno trovanje pasa lutalica u Babinoj rijeci

Radiosarajevo.ba
Smišljeno i masovno trovanje pasa lutalica u Babinoj rijeci
Na lokalitetu Babine rijeke u Zenici od 11. avgusta do danas provodi se smišljeno i nezakonito trovanje i ubijanje pasa lutalica, tvrde iz Udruženja za spašavanje i zaštitu životinja 'Šapa'.

Trovanja su potvrđena i od strane dežurnog veterinara Veterinarske stanice Polivet. 

Prema saznanjima Udruženja 'Šapa' Zenica, otrovano je preko 15 pasa, od kojih je 10 ubijeno, dok se u ovom trenutku za život bori pet otrovanih pasa. 

"Ovaj perfidni kukavički zločin koincidira sa prijetnjama koje su upućivane članovima Udruženja od određenih krugova sa tog lokaliteta, te su kao takve i date na uvid MUPu i Tužilaštvu Ze-Do Kantona", stoji u saopćenju Udruženja 'Šapa'  

"Pozivamo sve da u okviru svojih nadležnosti provedu hitnu istragu, te identifikuju počinitelje ovog gnusnog čina. Više otrovanih pasa je umrlo na cesti, trotoaru, na očigled prolaznika, djece, njihova tijela su se nalazila u parkovima, grmlju, na travi, neku su umirali satima, neki su nađeni mrtvi".

Najveći broj otrovanih pasa su stariji psi koji žive na lokalitetu Babine rijeke dugi niz godina, i bili su voljeni psi uz koje su generacije djece odrastale.

"Pozivamo građane Zenice, medije, vjerske službenike, i sve relevantne organe da osude ovakav monstruozan zločin protiv napuštenih životinja, i pošalju nedvosmislenu poruku osude, kojom će obeshrabriti sve eventualne izolovane nezakonite akcije pojedinaca", navodi se u saopćenju.

"Ništa i niko ne može opravdati ovakav čin ubijanja i trovanja životinja.  Apelujemo na građane da budu odgovorni, da prijavljuju svako kršenje Zakona, te da ukoliko primijete nove slučajeve trovanja iste prijave odmah Udruženju, Veterinarskoj stanici, te svim relevantnim organima, da zovu policiju na lice mjesta, kao i Kantonalnu veterinarsku inspekciju", ističe Udruženje.

Za portal Radiosarajevo.ba iz Veterinarske stanice "Poli-vet" Husejn Spahić povodom ovog događaja kazao je da trenutno vodi brigu o šest otrovanih pasa koji su pod veterinarskim tretmanom.

"Dok se ne obave laboratorijske analize ne znamo o kojoj vrsti otrova je riječ", kazao je za portal Radiosarajevo.ba Spahić istaknuvši da se po simptomima i ponašanju pasa sumnja na trovanje deratizacijskim sredstvima.

Iz MUP-a ZDK kazali su za portal Radiosarajevo.ba da nisu obaviješteni o ovom slučaju od navedenog udruženja, iako su upoznati sa ovim slučajem. 

"Još uvijek nismo zaprimili akt o ovom događaju, ali ćemo svakako istražiti ovaj slučaj".

Podsjećamo da je problem napuštenih životinja primarno problem ljudske neodgovornosti, i umjesto da fokus svih budu neodgovorni vlasnici životinja koji generiraju problem napuštanjem ili odraslih pasa, starih bolesnih, rasnih, ne-rasnih, pasa iz borbi ili lova kad im posluže svrsi i više ne trebaju, potomstva svojih pasa koje odbijaju da sterilišu i godinama prolaze nekažnjeno, najčešće je fokus isključivo uperen na životinje kojima su neljudi uskratili dom i ljubav, i darovali život na ulici, koje su predmetom progona, šikaniranja, ubijanja, povređivanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije