Zenica: Grad čelika u kojem je nemoguće disati čist zrak

Radiosarajevo.ba
Zenica: Grad čelika u kojem je nemoguće disati čist zrak
AA / Tetovo i Tuzla snažno se oslanjaju na ugljen lignit, koji jako onečišćuje okoliš
Prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije, Bosna i Hercegovina je peta u svijetu prema smrtnosti od zagađenosti zraka.

Ovaj statistički podatak doveo je reportere uglednog britanskoga lista Guardiana u srce BiH, gdje su željeli provjeriti da li se građani Zenice guše u crnim oblacima.

Priča, piše Guardian, datira iz bivše Jugoslavije kada je u Zenici niknula velika željezara koja je u svoje zlatno doba zapošljavala čak 22.000 ljudi. Rat je, naravno, sve uništio, a nadu u bolje sutra građanima dao je svjetski gigant ArcelorMittal koji je 2004. godine kupio željezaru.

Na početku su obećanja bila ogromna, od zapošljavanja, pa do značajnih poboljšanja u vezi sa zagađenjem zraka, a danas željezara zapošljava tek 2.200 radnika.

Guardianovi reporteri posjetili su penzionerku Šahizu Šehić čija kuća je vrlo blizu željezare.

„Zimi se ništa ne vidi. Evo, bacite pogled sada, iznad kuće je samo crni dim... Ponekad je sve puno prašine, ne biste vjerovali koliko je ima! Ostane na cipelama, uđe u kuću, ne možete se je riješiti... Ma strašno“, rekla je Šahiza koja u vrtu ima stabla jabuka i krušaka. Naravno, sve je u prašini...

Ništa bolja situacija nije ni kod susjeda Smaila Sivića.

Nekad sam sa suprugom znao sjesti u svoje dvorište i ispijati kafu. Danas je to nemoguće, nakon deset minuta ne osjećate se dobro. Sve je crno, teško se diše. Kao da vas je neko zatrpao crnim paprom. Sve ovo nas polagano ubija...“, govori on.

Lokalno stanovništvo uvjereno je da zagađeni zrak uzrokuje bolesti. Šahiza Šehić, ali i njezin suprug, boluju od raka. Većina njihovih komšija ima slične zdravstvene probleme.

Novinare Guardiana ugostio je i Samir Lemeš iz udruženja Eko forum Zenica. Prošle godine umro mu je otac, a sada je Samir u strahu za budućnost svoje djece.

mittal_dim_zenica_EPA.jpg - (LEKTORIRANO) Zenica: Grad čelika u kojem je nemoguće disati čist zrak

„Svake zime kašljemo, kišemo, borimo se s gripom, raznim zdravstvenim problemima. Za sve je krivo zagađenje, to vam garantiram“, rekao je Lemeš koji je danas i predsjednik Udruženja. Prije dvije godine Eko forum je čak i podnio kaznenu prijavu protiv ArcelorMittala i lokalnih vlasti.

Profesor Smail Durmišević iz Instituta za javno zdravstvo cijelu karijeru proveo je u proučavanju onečišćenja zraka u Zenici i vjeruje da je nivo ispuštenog sumporova dioksida izuzetno opasan. 

„Bez političke volje i novca nemoguće je napraviti neku detaljnu studiju o vezi zeničkoga zraka i bolesti kao što je rak. Ovdje nikoga nije briga ni za što!“, kaže.

Iz ArcelorMittala Guardianu su prokomentirali tužbe s kojima su suočeni u Zenici.

„Ako ijedan od tih slučajeva dođe do faze suđenja, žestoko ćemo se braniti, na našoj su strani snažne činjenice“, rekla je glasnogovornica kompanije.

“Iznimno smo ponosni na naša ulaganja u ekološka poboljšanja naših pogona. Investirali smo 45 miliona eura u tu svrhu otkad smo preuzeli željezaru u Zenici, a do kraja 2018. instalirat ćemo i novi filtracijski sistem.“, dodao je glasnogovornica.

Demantirala je i tvrdnje da kompanija prijeti napuštanjem BiH te je ponovio da željezara radi u skladu s najvišim standardima koje propisuje Europska unija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije