Visočki ukrotitelji plemenitosti i zaljubljenici u ljepotu konja

Naim Kavazić
Visočki ukrotitelji plemenitosti i zaljubljenici u ljepotu konja
Radiosarajevo.ba / Konjički klub "Visoko"
Ljudi i konji kroz historiju imaju neraskidivu vezu jer svojom snagom ove plemenite životinje prate ljude u polju, u lovu, a u današnje vrijeme u sportskom, rekreativnom i terapijskom jahanju.

Razne narodne pjesme i priče svjedoče o ljepoti i plemenitosti konja, a ove divne životinje možemo naći u svim dijelovima svijeta i njihov značaj za čovječanstvo već odavno je potvrđen.

Upravo tu plemenitost i ljepotu koju posjeduju konji članovi Konjičkog kluba "Visoko" pokušavaju prenijeti javnosti, kao i svim posjetiteljima proteklih godina kroz razne aktivnosti i druženja koja priređuju.

Ovaj klub osnovan je na inicijativu nekoliko ljubitelja konja i jahanja 2007. godine, a zvanično registriran 2008. godine. U početku je tu bilo nekoliko vlasnika grla koji su zajedno jahali i razmjenjivali iskustva s vlasnicima iz čitave BiH, a nakon nekoliko godina rada i djelovanja ta ljubav se proširila na preko stotinu članova i ljubitelja konja.

Prilikom naše posjete predstavnica kluba Ilma Kapić nam govori da jahanje kao jedinstveni sport ima višestruki značaj za čovjeka.

Jahanje potiče rad srca, poboljšava probavu i potrošnju kalorija, aktivira zapostavljene mišiće, utječe na koordinaciju pokreta i u svakom smislu utječe na čovjekovo psihičko stanje. Iako se običnom posmatraču može činiti da jahač ne radi ništa fizički dok jaše, sat ove aktivnosti može sagorjeti isti broj kalorija kao i 30 minuta trčanja ili vožnje bicikla“, govori za Radiosarajevo.ba Ilma Kapić.

Konjički klub "Visoko" još od svog osnivanja trudi se da svake godine organizira Dane otvorenih vrata kako bi upoznao sve posjetitelje o svojim programima i svom radu.

„Kao i svake godine, tako smo i ove odlučili smo organizirati Dan otvorenih vrata kako bi svi posjetitelji mogli uživati na jedan dan u besplatnom druženju s konjima. Također, za nas Dan otvorenih vrata ima poseban socijalni utjecaj, odnosno, mi u klubu se trudimo da razvijamo prijateljstvo između svih onih koji posjećuju klub, bili oni volonteri, članovi ili prijatelji i posjetioci kluba”, priča nam Kapić.

Međutim, ona ističe kako jahanje kao sport u BiH nije toliko popularno, tako da klub još uvijek nema program obuke za sportsko jahanje.

"Ipak, konji našeg kluba učestvuju u endurance takmičenjima (takmičenjima izdržljivosti od 60 do 150 km jahanja) koji mogu trajati i do dva dana i naši predstavnici redovno osvajaju neka od pobjedničkih mjesta. Također, od svih programa koje klub nudi najviše se ističe terapijsko jahanje, koje se organizira kako bi se pomoglo djeci s poteškoćama u razvoju“, ističe Ilma Kapić.

Ovaj program terapijskog jahanja, na koji su veoma ponosni, počeli su realizirati još 2011. godine, a on predstavlja upotrebu konja u svrhu postizanja različitih terapijskih ciljeva: fizičkih, emocionalnih, socijalnih i edukacijskih. Terapija se može raditi grupno ili individualno, zavisno od stepena i vrste deformiteta, a i potrebe korisnika terapijskog jahanja.

Za kraj naše posjete Konjičkom klubu "Visoko“ Ilma Kapić nam govori da su sezonu druženja s konjima produžili na jesen i zimu.

„Dakle, radimo tokom cijele godine. Zbog smjene godišnjih doba i promjene koju svaki čovjek osjeća u jesen, a kasnije i u zimu, potrudili smo se da građanima omogućimo da izađu iz kuće i dođu u naš klub gdje mogu vidjeti sve ljepote jeseni na jednom mjestu i u isto vrijeme da se ispune pozitivnom energijom uz boravak s našim konjima koji su definitivno najbolja terapija.“

U nastavku pogledajte zanimljivu fotogaleriju koju smo načinili u Konjičkom klubu “Visoko”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije