Veliko otkriće koje dokazuje kako je nastao život

Radiosarajevo.ba
Veliko otkriće koje dokazuje kako je nastao život
Pixabay / Ilustracija
Znanstvenici su prvi put direktno otkrili ključne organske elemente u kometi, što potvrđuje teoriju da su ih ta nebeska tijela davno donijela na Zemlju.

Ovu informaciju jučer su objavili naučnici, prenosi BBC.

Svemirska letjelica Europske svemirske agencije Rosetta nekoliko je puta detektirala aminokiselinu glicin pomoću koje živi organizmi sintetiziraju proteine, u oblaku plina i prašine oko kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, piše BBC.

Glicin je ranije otkriven u uzorcima koji su na Zemlju pali 2006. s drugog kometa Wilda 2. No, uzorci otkriveni u američkoj saveznoj državi Utah bili su kontaminirani, što je otežalo znanstvene analize.

"Činjenica da je glicin otkriven u više kometa pokazuje da ni Wild 2 niti 67P nisu izuzeci", rekla je Kathrin Altwegg sa Univerziteta u Bernu koja je vodila istraživanje objavljeno u časopisu Science Advances.

Otkriće ukazuje na to da je glicin uobičajeni element u dijelovima svemira gdje nastaju zvijezde i planeti, kaže Altwegg.

 "Aminokiseline su posvuda i život je mogao nastati u bilo kojem dijelu svemira", istaknula je.

 Njezin je tim pronašao i fosfor, ključni element u svim živim organizmima, kao i druge organske molekule u prašini oko 67P.

 To je prvi put da je oko komete pronađen fosfor, navodi BBC.

 Znanstvenici dugo raspravljaju o okolnostima koje su dovele do pojave života na Zemlju prije nekoliko milijardi godina, uključujući i hipotezu da su kometi i asteroidi s organskim elementima pali u okeane na Zemlji u ranoj fazi njezine historije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije