Uvijek se može na Boračko

Radiosarajevo.ba
Uvijek se može na Boračko
/ Boračko jezero, Foto: Čitatelj
Čak i ako niste baš pri parama i ne možete ovog ljeta priuštiti odlazak na more, uvijek postoji način da odmorite tijelo i dušu.

Boračko jezero svojom bistrinom, zelenilom i predivnim pejzažima privlači putnike namjernike. 

Možete se kupati i sunčati, a temperature su ipak svježije nego na moru. 

Uz Boračko jezero i Konjic vezana je jedna legenda. 

"Na mjestu današnjeg jezera stajala je bogata varoš. Obogativši se, njeni stanovnici su postali bezbožni i obijesni, tako da božji svetac, koji je prerušen u siromaha putovao svijetom, nije mogao u tom mjestu dobiti hranu i prenoćište. Jedina osoba koja ga je ugostila bila je siromašna udovica sa mnogo djece. Od imanja je imala samo konja i nešto pokućstva. Prije nego je svanulo, svetac je naredio udovici da svoju imovinu natovariti na konja i da bježi iz negostoljubivog grada koji će biti kažnjen. Na putu je morala ići za svojim konjem; gdje se konj zaustavi i triput udari nogom o zemlju, ondje neka se naseli i biti će sretna. Sirotica je učinila po svečevoj zapovijedi. Kada se okrenula, umjesto grada vidjela je samo vodu - jezero. Grad je sa svim svojim kukćama i stanovnicima bio potopljen. Tako je nastalo Boračko jezero. Udovica nastavi put sa svojim konjem i prema svečevim uputama naseli se na mjestu gdje se konj zaustavio i tri puta udario nogom o zemlju. To mjesto, danas se zove Konjic.

Uz ovu legendu, pogledajte i fotografije koje nam je poslao naš čitatelj

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije