Upoznaj Bosnu i Hercegovinu da bi je više volio: Pećina Vjetrenica

Radiosarajevo.ba
Upoznaj Bosnu i Hercegovinu da bi je više volio: Pećina Vjetrenica
Jedan od najfascinantnijih prirodnih spomenika u našoj zemlji

Na samom rubu Popovog polja, 12 km zračne udaljenosti od Jadranskog mora, nekoliko stotina metara od sela Zavala, nalazi se pećina Vjetrenica, jedan od najfascinantnijih prirodnih spomenika u našoj zemlji. 

Radi se o speleološkom objektu s više od sedam kilometara kanala, čak četiri vodena toka, mjestu u kojem obitava 150 podzemnih životinjskih vrsta (najpoznatija je čovječija ribica - Proteus anguinus). 

Vjetrenica je bogata špiljskim nakitom, jezerima, vodenim tokovima, pa je, recimo, Veliko jezero dugačko više od 500 metara. 

Još od vremena prije Drugog svjetskog rata ovaj prirodni fenomen uređen je za turističke potrebe, da bi 1964. godine Vjetrenica opsežno uređena i elektrificirana. 

Prije nekoliko godina rekonstruirana je rasvjeta i uređena turistička staza postavljanjem rukohvata pa nije pretenciozno reći da ovaj zaštićeni spomenik prirode koji je na preliminarnoj listi svjetske baštine UNESCO-apredstavlja jedno od mjesta koje bi morao posjetiti svaki svaki žitelj BiH. 

Nije patetično reći "upoznaj BiH da bi je više volio", pogotovo zato što do Vjetrenica vodi dobar put preko Stoca i Ljubinja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije