U Bosni uzgaja najplodnije ovce na svijetu: Hrane ima u izobilju

Anadolija
U Bosni uzgaja najplodnije ovce na svijetu: Hrane ima u izobilju
/ Marinko Barnjak
Doktor veterine Marinko Barnjak do prije četiri godine držao je prvu farmu magaraca u središnjoj Bosni. Kada je dostigao maksimum u proizvodnji sve je prodao i odlučio kupiti najplodnije ovce na svijetu.

Romanovska ovca je podrijetlom iz Rusije i sve češće se može vidjeti u BiH.

"Bio sam kod svog prijatelja u Bijeljini i vidio romanovsku ovcu. Zainteresirao sam se za ovu pasminu i odlučio nabaviti devet 'sjajnih' ovaca prije četiri godine. Danas na farmi imamo 120 grla. Njihova najveća prednost u odnosu na našu pramenku je što se janje dva puta godišnje, a ovca na svijet donosi troje pa i četvero janjadi. To su dakle najplodnije ovce na svijetu. S našom pramenkom to nije slučaj", govori Marinko za Anadolu Agency (AA).

On je rekao da nije problem naći kupce za janjce, jer tržište vapi za kvalitetnom janjetinom. Marinko kaže da bi prodao janjad i da ih ima tri puta više. 

"Ovo je prva farma u Gornjovrbaskoj dolini. Naši su ljudu skeptični spram ove pasmine. Oni vjeruju samo u pramenku tako da je teško ljudima dokazati da je ova ovca najplodnija na svijetu i da mogu imati više koristi od nje nego od pramenke. Imamo i jezersko-sočavskog ovna čije je podrijetlo iz Slovenije, a standardizirala ga je Hrvatska. Počeli smo križati romanovsku ovcu s ovim ovnom jer ukrižana pasmina daje dvoje janjadi, ali janjadi imaju bolji prirast nego od romanovske ovce. Vidite, ruske ovce i slovenski ovnovi daju bosansku janjad najbolje kvalitete", smije se Marinko.

Na pitanje kako hrani toliko ovaca, Marinko je rekao da iz Bistrice, gdje živi, stanovništvo svaki dan odlazi u Hrvatsku i dalje u inozemstvo. Oni ga mole da im pokosi njive i livade, tako da hrane ima u izobilju.

"Nikako ne mogu da dokučim zašto ljudi napuštaju svoja ognjišta i idu u bijeli svijet 'trbuhom za kruhom', jer i ovdje ima kruha tko hoće radit", s tugom govori Marinko.

Marinko je veterinar i često ima neobične intervencije na terenu.

"Meni se automobil zapalio, a žena zove i kaže: 'Doktore krava mi vodi', a ja kažem: 'Ženo, Golf mi gori'. Ona kaže: 'Hajde, kad ugasiš auto dođi osjemenit kravu'. Imao sam slučajeva da se kod ovaca ojanji mlado s jednom glavom i dva tijela, da krava pojede nož, da pojede špagu od 20 metara. Jednom prilikom smo pronašli i novčanik u utrobi krave. Istina, bilo je nešto sitno maraka jedne starice koja vjerojatno nije dobila mirovinu. Bile su samo dvije tri marke u novčaniku. Uredno smo izvadili novčanik i baki vratili marke", dodaje na kraju razgovora Marinko Barnjak iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije