Tuzla: Smanjenje rizika od katastrofa i sigurnost djece

Radiosarajevo.ba
Tuzla: Smanjenje rizika od katastrofa i sigurnost djece


U okviru projekta Smanjenje rizika od katastrofa i sigurnost djece, danas je u Tuzli otpočela trodnevna radionica za smanjenje rizika od katastrofa i sigurnost djece. 

Program radionice obuhvata edukaciju i diskusiju o temi smanjenja rizika od katastrofa, obrazovanje u hitnim situacijama, metode lokalnih procjena rizika, te aktivnosti koje treba poduzeti kako bi se smanjio rizik od katastrofa u općini Tuzla. 

''Nažalost, katastrofe, ljudske žrtve, štete na materijalnim dobrima su stalna prijetnja. Suština borbe je prevashodno shvatanje njene bitnosti, mogućnosti spriječavanja, preventivnih djelovanja koja podrazumijevaju odgovarajuću organizaciju, opremanje, obučavanje za prevenciju čime se stvara mogućnost pravodobnog i uspješnog odgovora na katastrofu sa što manjim posljedicama za stanovništvo i materijalna dobra'', kazala je Nadira Aščerić, pomoćnica načelnika Službe civilne zaštite Tuzla, ujedno i rukovoditeljica radne grupe i koordinatorica projekta. 

''Općina Tuzla je u provođenje preventivnog djelovanja do sada uložila mnogo, ali s obzirom na veliki broj prirodnih nesreća koje su je zadesile zbog svojih geografskih karakteristika, na tome još treba raditi. U kontekstu prirodnih katastrofa, djeca zahtijevaju posebnu pažnju i važno je da su svjesna opasnosti koje prirodne katastrofe nose pa je bitno raditi na njihovoj edukaciji'', izjavila je zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH Anne-Claire Dufay. 

Pripreme za realizaciju projekta traju od oktobra prošle godine, a predviđeno je da bude realiziran od marta do septembra 2013. i obuhvati pet osnovnih škola na području općine Tuzla.

Projekt finansira USAID/OFDA (Ured za pomoć stranim državama u slučaju katastrofa), a provodi ga UNICEF BiH u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, općinom Tuzla i gradom Bijeljina, saopćeno je iz agencije Viamedia.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije