Teške torbe uzrok deformiteta kod djece: Ormarići u školama jedno od rješenja

J. Ć.
Teške torbe uzrok deformiteta kod djece: Ormarići u školama jedno od rješenja
U cilju zaštite i očuvanja zdravlja učenika Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo poduzelo je niz mjera i aktivnosti koje imaju za cilj rasterećenje đačkih torbi, za koje fizijatri kažu da mogu izazvati deformitete kod djece.

"Preteška školska torba učenika osnovnih škola, u početku, dovodi do lošeg držanja, potom bolova u leđima, a nakon toga mogućnosti deformiteta kičmenog stuba u vidu iskrivljenja kičmenog stuba - skolioze", rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Fondacije Medicinsko humano društvo, doktor i fizijatar Mirsad Muftić.

Muftić je istaknuo  da težina školske torbe ne bi smjela biti veća od deset do 15 posto djetetove težine.

U skladu s odlukom koje su donesene na sastanku koordinacije ministra FBiH i u skladu s dogovorima s izdavačkim kućama, pristupit će se novoj koncepciji izrade udžbenika, čime se smanjuje pojedinačna težina udžbenika.

"Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je uzimajući u obzir da smanjena fizička aktivnost doprinosi pojavi deformiteta kičme kod djece, dodatno uvelo jedan čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja u prvom razredu osnovne škole", kazali su nam iz kabineta ministra Kazazovića.

Istraživanja su pokazala da teže torbe od deset posto ukupne težine djeteta prouzrokuju zdravstvene probleme kod djece. Preporuke su upućene nastavnom osoblju kao i roditeljima da učenici ne koriste sveske s tvrdim koricama.

Tendencija Ministarstva je da osnovnim školama KS-a sistemski osigura ormariće za učenike u kojima će ostavljati opremu i stvari koje nisu potrebne svaki dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije