Takmičenje u Mostaru uzburkalo stanje u prvenstvu

Promotivni tekst
Takmičenje u Mostaru uzburkalo stanje u prvenstvu
/ Red Bull Cliff Diving
Takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016, održano ove subote u Mostaru, bilo je istinski sportski spektakl.

Uz obilje atraktivnih skokova, uzbudljivog nadmetanja i dobre zabave, donijelo je nove zaplete u prvenstvu, dvije stanice prije kraja. A bila je ovo i dobra prilika za promociju Mostara i Bosne i Hercegovine.

Sedma stanica sezone na Starom mostu donijela je mnogo uzbuđenja i neočekivanih dešavanja.

Ispred 20.000 gledalaca, najbolji sa visine od 27,5 metara bio je Michal Navratil, dok je u konkurenciji žena (21,5 metar) pobijedila Lyssane Richard.

Navratil je imao burno ljeto: oženio se, operisao koljeno i ubrzo u Walesu došao do svoje prve pobjede, nakon 53 takmičenja i sedam sezona u Prvenstvu. Sada je u Mostaru ostvario drugi uzastopni trijumf, čime je izbio na treće mjesto ukupnog poretka i opasno se približio drugoplasiranom Jonathanu Paredesu.

„Nakon drugog skoka, sve je išlo glatko. Samo sam se koncentrisao na svaki skok i jednostavno sam uživao u lokaciji, uživao sam u publici, moćnom trenutku i suncu,“ izjavio je ushićeni Navratil. 

Lyssane Richard je nakon prvog skoka bila vodeća, potom je pala na peto mjesto, da bi se u finalu uspjela vratiti i pobijediti. Ovom pobjedom je prišla blizu vodećoj Rhiannan Iffland i otvorila sebi put da se bori za titulu.

„Govorila sam sebi: 'Hajde, ostani pribrana, znaš da možeš dobro skočiti i u posljednjoj rundi',“ rekla je pobjednica. „Ljudi ovdje su stvarno divni, osjećam se počašćeno i privilegovano što skačem ovdje.“ 

Aktuelni prvak Gary Hunt je drugim mjestom iz Mostara došao na korak do svoje šeste titule. Ipak, ne može biti sasvim zadovoljan, jer Stari most ostaje mjesto na kojem još nije uspio pobijediti. Uz to, bilo je ovo treće uzastopno takmičenje na kojem mu izmiče pobjeda, što se nije desilo još od prve sezone prvenstva 2009.

Za razliku od njega, dvostruka prvakinja Rachelle Simpson je u Mostaru obnovila povredu i izgubila i teoretske šanse za odbranu titule.

Takmičenje u Mostaru je prenošeno uživo na Red Bull TV, tako da su ga mogli pratiti gledaoci diljem planete, a snimci i vijesti o njemu ovih dana obilaze svijet. Video sa najboljim trenucima takmičenja je za manje od 48 sati dostigao preko dva miliona pregleda na internetu, te je vrlo moguće da će nadmašiti broj od sedam miliona pregleda, koliko ima prošlogodišnji video iz Mostara.

Snimke iz Mostara na svojim socijalnim mrežama podijelili su i NBA zvijezda LeBron James, koji je uz video sa skokom Rachelle Simpson na svom Twitter nalogu napisao „Nevjerovatno!!! WOW,“ te poznati reper Jermaine Dupri na svom Facebook profilu.

Snimak takmičenja možete pogledati na Red Bull TV i www.redbullcliffdiving.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije