Svjetski i domaći autori uz čitanje odlomaka zatvorili 'Bookstan'

H. A.
Svjetski i domaći autori uz čitanje odlomaka zatvorili 'Bookstan'
Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu večeras je zatvoren Prvi internacionalni festival književnosti Bookstan u organizaciji izdavačke kuće Buybook.

Posljednje večeri ovog festivala književnosti na jednom mjestu okupili su se gotovo svi gosti i gošće, koji su u posljednjim danima imali priliku da razgovoraju sa posjetiocima Bookstana, te predstavljaju svoj književna djela.

Najtraženija literarna imena u svijetu bila su u glavnom gradu Bosne i Herceogvine u posljednjim danima, a njihov domaćin i domaćin festivala bio je književnik Aleksandar Hemon.

Profesor Edin Pobrić, ispred tročlanog žirija, imao je to zadovoljstvo da dodjeli nagrade najboljim polaznicima radionica za književne kritičare/ke.

"Ako me je išta oplemenilo, onda me je oplemenila priča sa njih 22. No, moram vam reći da sam prepadnut. Prepadnut sam sa onim što se dešava u BiH i u cijelom svijetu zadnjih godinu dana. Što sam prepadnut? Pa kada sam prvi dan ušao u učionicu, na radionice, osjetio sam ogromnu pozitivnu energiju.

Ovo je prvi konkurs, prvi žiri, u kojem žiriram, da je sve transparentno. Moj strah je zbog ovih 20 ljudi. U svakoj normalnoj državi ovi mladi ljudi dobili bi pozive da nešto kreativno  rade - a ovdje nisam siguran da će se desiti", istakao je Pobrić te proglasio najbolje.

Treća nagrada pripala je Dariji Jurišić, druga nagrada Fatimi Bilčević, te prva nagrda Maji Abadžiji. Također, dodjeljena je i specijalana nagrada, Azri Nezirić. 

Za posljednje sate festivala književnosti Bookstan, međunarodni i domaći učesnici i učesnice pročitale su po jednu svoju pjesmu ili kraći odlomak iz proznog djela i tako na najadekvatniji način zaokružili četverodnevni praznik knjige.

Bookstan je već u prvom izdanju dokazao da će u budućnosti biti istinska platforma za povezivanje pisaca, prevodilaca i izdavača, prostor edukacije te otvorena biblioteka u kojoj čitalačka publika različitih profila može pronaći adekvatne sadržaje za sebe.

"Ne znam je li teže otvoriti ili zatvoriti festival, a evo ja moram zatvoriti" rekao je na kraju Damir Uzunović, direktor izdavačke kuće „Buybook",  te obećao da će drugo izdanje festivala književnosti Bookstan biti, ako ne bolje, onda ne slabije, u isto vrijeme i naredne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije