Sudjelujte u 5-kilometarskoj noćnoj trci u vezirskom gradu Travniku

Radiosarajevo.ba
Sudjelujte u 5-kilometarskoj noćnoj trci u vezirskom gradu Travniku
Radiosarajevo.ba / Travnička tvrđava gledana iz Zraka
Više od 500 trkačica i trkača sudjelovat će u noćnoj utrci koja će se u subotu 3. septembra održati u Travniku.

Pod nazivom "Pharmamed Travnik noćna utrka 2016.", ova manifestacija ima za cilj promociju zdravih životnih stilova i sve popularnijeg trčanja u BiH.

Dužina trke je pet kilometara, a start je planiran u 19.30 na platou ispred Zavičajnog muzeja u Travniku. 

Svi zainteresirani mogu se prijaviti ovdje.

Organizator utrke je Centar za edukaciju mladih (CEM) koji već 18. godinu promovira profesionalni omladinski rad, programe neformalnog obrazovanja kreirane u svrhu pružanja podrške djeci i mladima u njihovom ličnom i socijalnom razvoju, kako bi postali svjesni, odgovorni i aktivni članovi društvene zajednice. O tome, kako kažu, svjedoče generacije sada već uspješnih mladih ljudi s kojima su radili. 

"Svojom misijom svakodnevno težimo promovirati zdrave stilove života kao i raditi na stvaranju zdravog i sigurnog okruženju za djecu i mlade, ali i sve ostale građanke i građane BiH. Vođeni tom idejom, odlučili smo se na organizaciju prve noćne utrke u  srcu BiH, u Travniku poznatom po brojnim prirodnim, kulturnim i historijskim znamenitostima", poručili su organizatori.

Učešće na utrci, čija se trasa, u dužini od pet kilometara, proteže duž gradskih ulica, prilika je za sve sportiste i rekreativce da upoznaju grad Travnik, sklope prijateljstva i poznanstva, te promoviraju zdrave stilove života, za koje se i CEM zalaže kroz sve svoje aktivnosti.

O Travniku

Travnik je opisan u mnogim književnim djelima kao grad koji ima dušu, krije brojne tajne, dragulje netaknute prirode i dobre ljude. Nobelovac Ivo Andrić, rođeni Travničanin, za ovaj grad kaže da liči na poluotvorenu knjigu, dok putopisac Evlija Čelebi Travnik naziva rajskom bašćom. Tokom svoje historije Travnik je bio mjesto susreta različitih kulturnih i religijskih tokova, što je uveliko odredilo njegov današnji izgled. Travničke ulice kriju niz kulturno-historijskih spomenika, od vjerskih objekata: katoličkih, pravoslavnih, islamskih, nadaleko poznate Gimnazije, vezirskog konaka, tvrđave Stari grad... Travnik je i jedini grad u svijetu koji ima dvije sahat-kule iz osmanskog perioda, sunčani sat koji su koristili vinogradari ovog kraja, te jedan od četiri grada u svijetu, a jedini u BiH koji ima parnu lokomotivu tipa Flor 2556/1919, popularnog „ćiru“. Travnik je i dom endemske vrste ruže (rosa brandis), rijetke biljne vrste encijana, psa tornjaka, kratkokljunog goluba...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije