Iako, kada dođe do samog razvoda taj proces prouzrokuje mnogo više finansijskog stresa za oba supružnika.

Stres uzrokovan novcem može ubiti vaš brak ocjenjuje, sistemska porodična psihoterapeutica Armina Čerkić.

Pitanja oko novca su često povod za konflikte situacije u svakom braku. Uzroci mogu biti povezani s realnim finansijskim problemima, kao što je veliki dug nastao kao rezultat pretjeranog trošenja, iznenadni gubitak prihoda, različiti odnosi prema novcu koji su vezani i za način na koji smo rasli u našim porodicama.

Kod svake ponavljajuće teme, kada se parovi stalno svađaju oko novca, to je znak da se prepirka od ranije nije uspjela razriješiti. Parovi mogu prekinuti sa svađom i pomiriti se jer ne žele da budu dugo u konfliktu, ili im nedostaju pravi resursi da razriješe ovo pitanje. Privremeno se ovo pitanje smiri, a onda ponovo dođe do istih problema i ulazite u začarani krug neriješenih finansijskih problema i negativnih emocija. Bilo da su u pitanju finansijski ili drugi bračni problemi uvijek je važno naći trajno rješenje.

Vrlo često parovi počnu s uzajamnim okrivljavanjem: "Ti previše trošiš, na gluposti koje nam ne trebaju".

Novac je vrlo često odraz ličnih vrijednosti koje se tiču sigurnosti, slobode, doživljaja životnog stila ili odnosa prema davanju.

Upravo zbog toga, svađe izazvane novcem su rijetko zbog novca. Ukoliko želite izbjeći vraćanje u začarani krug bez rješenja usmjerite pažnju na to kako se osjećate i čega se plašite. Umjesto da se bavite ko je na šta dao novac, usmjerite pažnju na ono što je zaista važno.

Strah od toga da se vaše mišljenje ne cijeni pri donošenju bitnih odluka.

Strah da nemate finansijske sigurnosti za sutra.

Strah da nećete biti u stanju ispuniti planove koje ste dogovorili.

Sjetite se da je novac dobar alat koji vam pomaže da ugodnije živite ali nije ni blizu vrijedan kao vaš brak. Imajte na umu svoje prioritete.

Za trajno rješenje potrebna je jasna i otvorena komunikacija.

Ne trebate kriti novac ili kupovine od svoga supružnika. U istraživanju koje je sproveo Safe Money časopis 2004. godine potvrđeno je da 36 posto muškaraca i 40 posto žena ne govori istinu o kupovinama koje su se desile. Izgradite svoj brak na temeljima povjerenja i otvorene komunikacije. Razgovarajte i dogovarajte sve velike kupovine i poštujete jedno drugo u stavovima oko novca.

Ovakav odnos vas može dovesti do toga da ste finansijski zdraviji a samim tim i vaš odnos će biti mirniji. Finansijsko zdravlje ne zavisi od ukupnog novca kojeg imate na raspolaganju već od toga da smo ujedinjeni sa supružnikom oko zajedničkih finansijskih planova.

Sve stvari koje kupujete nisu ni izbliza tako lijepe kao osjećaj da nemate dugovanja!