Sretni, uspješni i berićetni dani: Prvi je dan ramazana

Radiosarajevo.ba
Sretni, uspješni i berićetni dani: Prvi je dan ramazana
Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, danas je prvi dan ramazanskog posta 1438. hidžretske godine.

Prvi teravih namaz vjernici su klanjali sinoć.

Islamska zajednica u BiH saopćila je da će ove godine, odnosno hidžretske 1438. godine, po islamskom kalendaru, ramazan ima 29 dana.

U svojoj tradicionalnoj ramazanskoj poruci vjernicima islamske vjeroispovijesti povodom nastupajućeg mjeseca ramazana, reisul-ulema je poručio da je ramazan i post u njemu prilika da se kao muslimani, ali i kao društvo, podsjetimo na vrijednosti koje ramazan u sebi nosi, solidarnosti, darežljivosti i zajedništva.

“Ovaj mjesec skrušenog ibadeta je svima nama podsjetnik da nas ljudima čini samo naša spremnost da se žrtvujemo za druge, naše bližnje, siromahe i komšije. U vremenu potrošačkog mentaliteta koji vlada svijetom, a koji nas tjera da sreću tražimo u onome što nemamo, i što nismo stekli, ramazan nas podstiče da sreću tražimo u zahvalnosti Bogu na onome što već imamo”, rekao je kavazović, te dodao:

“Pozivam sebe i vas da prepoznamo Božije blagodati koje su nam date. Primijetimo blagodati vjere, porodice, zdravlja, mira, slobode, domovine. Nikada ih ne uzimajmo zdravo za gotovo.”

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

U ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletul-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur´ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Muslimani Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur´anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti i izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatul-fitra.

“Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama”, navodi Islamska zajednica u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije