Nova školska godina i velike brige: Koje su cijene novih i polovnih udžbenika

Hajrija Avdić
Nova školska godina i velike brige: Koje su cijene novih i polovnih udžbenika
Školarci, i veliki i mali, za dva dana sjedaju u školske klupe.

Raduju se školarci novim šaputanjima na velikim odmorima, uz uspomene na ljetni raspust. Raduju se i roditelji što će njihova djeca nastaviti učiti o jezicima, matematici, prirodi, društvu, okolini, sportu... ali početak nove školske godine donosi i velike brige.

Kako opremiti školarca, a tek kako ako imate dvoje, troje djece koja idu u osnovnu ili srednju školu? Potrebno je kupiti školski pribor, ruksake, novu odjeću za kišovite jesenske, pa onda zimske snježne dane... No, najviše novca iziskuju školski udžbenici. 

Izašli smo na ulice Sarajeva i provjerili kakva je situacija kod prodavača na sarajevskom mostu na Drveniji, ali i zavirili u knjižare. 

Na mostu stolovi, a na njima šarene naslovnice udžbenika za osnovnu i srednju školu. Zatekli smo i roditelje s djecom, koji se više informiraju o udžbenicima, kako kažu, kupovinu će ipak obaviti kada školska godina počne. 

"Istina, manje je ljudi prije početka škole, ali znamo da će od 1. septembra biti velika gužva. Mi udžbenike kupujemo za 2.5 KM, a za 5 KM prodajemo. I mijenjamo se, dva udžbenika za jedan. Kupuju roditelji, jer u našoj državi vlada velika besparica. Mi ovdje pošteno radimo. Platio sam porez, i na neki način pomažem svojim sugrađanima, nudim im povoljno knjige za njihovu djecu", govori Amir, jedan od prodavača knjiga na mostu Drvenija za Radiosarajevo.ba.

Radne sveske, te udžbenike za engleski i njemački jezik, kažu nam, roditelji radije kupuju u knjižarama - kako kažu, da budu kvalitetniji.

"Udžbenici za srednju školu koštaju 6, 7 ili 8 KM, dok su za osnovnu 5 KM. Trudim se da kupujem novije, očuvane knjige, jer želim da steknem svoje mušterije. Udžbenike prodajem već deset godina, i svaka školska godina donese drugačiju zaradu. Uvijek se nadamo samo najboljem. Pošteno zarađujemo za život", rekao nam je drugi prodavač, koji je želio ostati anoniman.

Cijene udžbenika, od štanda do štanda, kreću se otprilike isto. Uz dogovor, možda dobijete nešto i povoljnije. No, cjenkanja nema u knjižarama.

Obišli smo i knjižare od Skenderije do Baščaršije, i provjerili cijene udžbenika. Za nova, nekorištena izdanja morate izdvojiti u prosjeku od 10 do 15 KM. 

Svjesni koliko je novca potrebno za opremanje školaraca, pitali smo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za savjet roditeljima - da li kupovati knjige prije početka školske godine i gdje?

"Savjet svim roditeljima je da posjete i ovogodišnje organizirane bazare u školama, gdje će učenici moći razmjenjivati svoje udžbenike, i tako izbjeći velike troškove", rekla nam je pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje KS-a Nihada Čolić.

Dragi školarci i roditelji, uspješna vam i ova školska godina, neka bude petica!

Novosti za prvačiće

U prvi razred devetogodišnje škole uvedeni su novi nastavni predmeti - Engleski jezik i Informatika. Predviđeno je da te predmete prvačići izučavaju kroz igru, a odobreni su i udžbenici za Engleski jezik. Uveden je treći sat Tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Nastavu iz Informatike i predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj realizirat će nastavnici razredne nastave, a Engleskog profesori tog jezika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije