Sjećanje na velikane: Indexi dobili spomen-ploču u centru Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na velikane: Indexi dobili spomen-ploču u centru Sarajeva
Jedna od glavnih sarajevskih ulica - Ferhadija - od danas je bogatija za još jedan spomenik velikim umjetnicima glavnoga grada BiH.

Naime, na inicijativu režisera Nedžada Begovića u ovoj ulici postavljena je spomen-ploča posvećena Indexima, jednoj od najpopularnijih rock grupa Jugoslavije.

Bijela ploča sa stopama spomen je na jedne od utemeljitelja rock scene u Sarajevu, a po uzoru na velike svjetske metropole koje u znak sjećanja imaju čak i posebne pločnike posvećene najvećim zvijezdama tih gradova. Recimo, jedna od najpoznatijih je holivudska aleja slavnih, u svijetu poznata prema pločnicima na kojima su postavljene zvijezde s imenima velikih glumaca.

"Na ovom mjestu septembra 1962. godine Ismet Nuno Arnautalić i Šefko Akšamija osnovali su pop-rock grupu Indexi", poruka je koja stoji na ovoj ploči, a na njoj su oslikana i njihova stopala kao simbol susreta dvojice velikih sarajevskih muzičara.

Ova ploča nalazi se na Trgu heroja – Alija Izetbegović, u blizini sarajevskog Ekonomskog fakulteta, a njen dizajn djelo je Ajne Zlatar.

Nova spomen-ploča u centru Sarajeva pobudila je veliki interes prolaznika, koji su odvojili nekoliko trenutaka svoje šetnje kako bi se prisjetili jednih od "najvećih umjetničkih sinova" Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije