Ekavica Sebije Izetbegović: BH novinari traže bojkot, oglasio se i KCUS

Radiosarajevo.ba
Ekavica Sebije Izetbegović: BH novinari traže bojkot, oglasio se i KCUS
Veoma zanimljiva press konferencija, koju su svi ispratili sa velikom pažnjom, održana je u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, kada se javnosti obratila generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović.

Izetbegović je u opširnom izvještaju opisala šta se sve to dešavalo na KCUS od njenog dolaska na funkciju generalnog direktora, pa sve do danas, sa posebnim osvrtom na pojedina odjeljenja KCUS-a, kao i na pojedine medijske navode, u kojima je ona optuživana sa svojim saradnicima za nesavjestan rad.

Ipak i pored cijelog izvještaja, najviše pažnje na ovoj press konferenciji privukao je jedan detalj, na koji je burno reagirao novinar Žurnala Avdo Avdić, sa još nekoliko kolega, a nakon što je direktorica Izetbegović, u svom odgovoru novinarki Al Jazeere Nataši Kovačev, koristila ekavicu.

To je izazvalo buru reakcija već na samoj press konferenciji, kada je novinar Avdić ovaj čin nazvao fašističkim. Reagovala je i Al Jazeera Balkans, čija novinarka se našla u epicentru ovih dešavanja, kratko osudivši današnju reakciju dr. Sebije Izetbegović prema njihovoj novinarki Nataši Kovačev, kao i prema drugim novinarima koji su učestvovali na press konferenciji.

Uskoro je stiglo i saopćenje Udruženja BH novinari, u kojem je zatraženo javno izvinjenje direktorice Izetbegović koja bi se trebala izviniti novinarki Kovačev zbog "neprimjerenog ophođenja" koje su oni i osudili. U saopćenju BH novinari su pozvali i sve medijske kuće i novinare iz Sarajeva da bojkotuju svaki budući nastup i izjavu direktorice Izetbegović, sve dok se ne izvini novinarki Al Jazeere.

"Kovačev je iskoristila novinarsko pravo i postavila sasvim legitimno pitanje o odlasku liječnika iz sarajevskog Kliničkog centra, i to na svom maternjem - srpkom jeziku. Umjesto arumentiranog i profesionalnog odgovora, direktorica Izetbegović je na ironičan način i koristeći ekavicu nastavila odgovarati na pitanje novinarke, te nipodaštavati zanimanje medija za ono što se događa u Kliničkom centru u Sarajevu", saopćilo je Udruženje BH novinari.

Cijela situacija izazvala je i reakciju KCUS-a, čiji menadžment je saopćenjem za javnost osudio "javnu optužbu koju je novinar portala Žurnal Avdo Avdić iznio na današnjoj pres-konferenciji, nakon što je prof. dr. Sebija Izetbegović korektno ekavicom odgovorila na pitanje postavljeno na ekavici".

"Klinički centar Univerziteta Sarajevu priznaje bosanski, srpski i hrvatski jezik, te se u pisanju koristimo latinicom i ćirilicom kao ravnopravnim pismima u BiH. Poznavanje više jezika smatramo velikim bogatstvom. U svojim nastupima i izlaganjima uposlenici KCUS često se koriste bosanskim, hrvatskim, srpskim, engleskim, njemačkim i drugim jezicima", saopćila je press služba KCUS-a.

Portal Radiosarajevo.ba donosi vam, kroz video, cijelu press konferenciju direktorice Izetbegović, a koju možete pogledati pod naslovom: KCUS / Pogledajte press konferenciju Sebije Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije