Sarajevski srednjoškolci u Njemačkoj pokazali da su najbolji ambasadori BiH

S. H.
Sarajevski srednjoškolci u Njemačkoj pokazali da su najbolji ambasadori BiH
Grupa od dvadesetak učenika Druge gimnazije u Sarajevu u periodu od 17. do 24. marta 2017. boravila je u uzvratnoj posjeti srednjoškolcima Agnes-von-Hohenstaufen Schule u Schwäbisch Gmündu, u blizini Stuttgarta.

Podsjetimo, učenici ove njemačke srednje škole u oktobru 2016. godine boravili su sedmicu dana u Sarajevu gdje su im domaćini bili upravo ovi učenici i učenice Druge gimnazije koji su svojim vršnjacima iz Njemačke pokazali kulturno-historijske i vjerske znamenitosti Sarajeva,Konjica, Mostara, Blagaja i Počitelja i s njima posjetili neke od najznačajnih naučnih i kulturnih institucija Bosne i Hercegovine poput Svrzine kuće, sarajevske Vijećnice, Gazi Husrev-begove biblioteke, Žute tabije, Bošnjačkog instituta u Sarajevu, Tunela spasa, Memorijalnog muzeja Srebrenice, Titovog bunkera ARK D0 u Konjicu, tekije na Buni, stare jezgre Mostara itd.

U pratnji profesorica iz Druge gimnazije Merise Avdić Drakovac i Muruvete Marušić, sarajevski srednjoškolci imali su priliku posjetiti brojne znamenitosti njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg, poput manastira Lorch, dvorca Ludwigsburg (Ludwigsburger Schloss) – jednog od najvećih, izvorno sačuvanih baroknih dvoraca u Evropi, obilaska jednog od najvećih zooloških parkova u Njemačkoj - Wilhelma zoološki i botanički vrt u Stuttgartu, potom posjete Daimler Muzeju u istome gradu, obilaska jednog od najznačajnijih i najljepših univerzitetskih gradova u Njemačkoj – Heidelberga.

Tokom boravka u Schwäbisch Gmündu, učenici sarajevske Druge gimnazije proveli su i jedno prijepodne na nastavi sa svojim domaćinima nakon čega ih je pozdravio i direktor Agnes-von-Hohenstaufen Schule.

Toplu dobrodošlicu u Schwäbisch Gmünd sarajevskim i italijanskim srednjoškolcima iz Gemone koji su se pridružili posjeti, poželio je gradonačelnik Joachim Bläse koji ih je upoznao sa historijom i znamenitostima grada.

Prilog o posjeti sarajevskih srednjoškolaca objavljen je i u dnevnim novinama Gmünder Tagespost od 22. marta 2017. godine.

Uz edukaciju, sarajevski srednjoškolci imali su i trenutke zabave, poput posjete pekari u Alfdorfu gdje su, zajedno sa pekarima, samostalno pripremali i pekli na tradicionalan način poznata njemačka Brezel-peciva.

"Ovo putovanje bilo je nezaboravno iskustvo tokom kojeg sam mogla vidjeti i upoznati različite stvari koje ne bih mogla vidjeti tokom uobičajene turističke posjete, kao što je život unutar njemačke porodice ili jedan prosječan školski dan. Osim toga jako su mi se svidjeli gradovi koje do sada nisam vidjela i znamenitosti kakvih nemamo u Bosni i Hercegovini, kao što su jedan od najvećih zooloških vrtova Wilhelma i dvorac Ludwigsburg. Ovo je bila idealna prilika za druženje kako sa novim prijateljima iz Njemačke tako i sa prijateljima iz škole", rekla je za Radiosarajevo.ba Ajla Hodžić, jedna od učenica lll-3 razreda Druge gimnazije koja je sudjelovala u programu razmjene.

Direktor Druge gimnazije u Sarajevu Seid Alibegović istaknuo je za Radiosarajevo.ba kako je razmjena protekla u najboljem redu.

U Njemačkoj im je organiziran dobar doček i mi smo jako zadovoljni organizacijom. Njemački srednjoškolci su prilikom posjete našoj zemlji zavoljeli BiH i sada većina tih učenika želi ponovo u BiH na razmjenu što pokazuje da su naši učenici i profesori najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine, rekao je za Radiosarajevo.ba direktor Alibegović, te je dodao kako su učenici Druge gimnazije pokazali visok stepen znanja i vještina na razmjeni, te da su zahvaljujući dobrom poznavanju stranih jezika uspostavili saradnju i sa srednjom školom iz Italije sa kojom su se susreli na razmjeni.

Alibegović je još jednom naveo kako od ove razmjene imaju višestruke koristi dodavši kako je važno da učenici vide iskustvo napredne zemlje kao što je Njemačka.

Ovaj lijep i ohrabrujući primjer pokazuje kako se, uz zalaganje i motivaciju profesora, na najbolji način mladi građani naše zemlje uključuju u promociju Bosne i Hercegovine, svojim znanjem stranih jezika i opće kulture razbijaju predrasude kod svojih evropskih vršnjaka, ohrabruju se na programe razmjene i daljnjeg usavršavanja, gradeći time jednu ljepšu i optimističniju sliku naše budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije