Sarajevski slučaj rasizma prema djevojčici otkrio sličan primjer u Zagrebu

Radiosarajevo.ba
Sarajevski slučaj rasizma prema djevojčici otkrio sličan primjer u Zagrebu
Screenshot / Djevojčica Dalal
Apel koji je majka stavila na društvene mreže, jučer je zaprepastio javnost u cijeloj regiji.

Sarajevska novinarka Ika Ferrer Gotić objavila je kako je njena 11-godišnja kćerka pokušala izvršiti samoubistvo zbog rasistički potaknutog vršnjačkog nasilja. Djevojčica je, kako je napisala majka, svakodnevno trpjela teške verbalne napade samo zato što je tamnoputa.

Nebiranim riječima, jer je to bio jedini način da skrene pažnju na problem, majka je uzdrmala javnost: 

"Djevojčica kojoj su prvi dan škole, te neke 2011. godine, nanosili tjelesne povrede jer ima drugačiju boju kože, jer je lijepo odgojena i jer je moja kćer. Moja, one o kojoj ništa ne znate, a trošite vrijeme nagađajući. Sacha. Dijete koje je svakodnevno trpjelo teške verbalne napade. Dijete kojem ni uprava škole nije pomogla jer je to sve bilo 'dječije'. I tako to traje šest punih godina. Upravo ta Sacha je u četvrtak pokušala da izvrši samoubistvo", napisala je Ika

Mediji u regiji prenijeli su ovu priču, a to je, nažalost, otkrilo još neke slučajeve rasizma.

Tako je na TV RTL u Hrvatskoj intervjuirana djevojčica Dalal, porijeklom iz Sirije, koja je bila predmet verbalnog nasilja. "Ne želim biti cigan arapskog roda", napisao je jedan njen vršnjak. 

Hrabra Dalal priča u kameru kako je najprije bila veoma potrešena i tužna, a kasnije je dobila satisfakciju, jer je učiteljica tog dječaka osramotila pred cijelim razredom. 

Profeor psihologije koji je pozvan da govori ovim povodom, naglašava da ovakva ponašanja djeca preuzimaju od roditelja, da ono dolazi iz porodice. Predlaže da se u školama obavezno uvedu projekti pomaganja drugima, gdje bi se njegovalo prijateljstvo i tolerancija. 

Priču potražite na ovom linku

     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije