Bh. građani ne trebaju strahovati od razornih zemljotresa

Naim Kavazić
Bh. građani ne trebaju strahovati od razornih zemljotresa
Fena / Ilustracija
Teritorij Bosne i Hercegovine predstavlja jedan od seizmički aktivnijih dijelova Balkanskog poluotoka, koji ulazi u sastav sredozemno-transazijskog seizmičkog pojasa.

Početak rada u oblasti seizmološke aktivnosti na teritoriji Bosne i Hercegovine datira iz 1894. godine.

Instrumentalni period seizmološke službe počinje u 1906. godini instaliranjem prvih seizmografa u Sarajevu i Mostaru.

Od 1906. godine, od kada se na ovom području zemljotresi instrumentalno registriraju – zabilježeno je više od 1.000 zemljotresa čija magnituda je bila preko 3,0 stepeni prema Richteru ili intenzitet veći od 5 stepeni Merkalijeve skale, odnosno to su zemljotresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote“, govori nam Rusmir Gorušanin seizmolog u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, zemljotresi su normalna pojava i javljaju se sporadično.

“Desi se period kada se dešavaju češće, imamo osjećaj da su česti, ali ako pogledamo statistiku u dužem periodu, to je uobičajena pojava. Zemljotresi ne znače pojačane seizmičke aktivnosti”, istaknuo je Gorušanin.

Veliki broj zemljotresa građani, inače, ne mogu osjetiti, jer se dešavaju na velikoj dubini. Ipak, instrumenti i njih registriraju.

„Južna i središnja Hercegovina južno od Mostara je najaktivnije područje, kao i područje sjeveroistočne Bosne, oko Tuzle i sjeverozapadni dio oko Banje Luke. Također, moramo i Sarajevo svrstati u prilično seizmički aktivno područje ”, rekao nam je seizmolog.

Međutim, on tvrdi da ipak ne postoji mogućnost da BiH u skorijem periodu pogodi razoran zemljotres, kao što je bio onaj u Banjoj Luci 27. oktobra 1969. godine, iako su opsežna istraživanja pokazala da područje Balkana ima više seizmotektonskih rasjeda u kojima se mogu dogoditi veći potresi.

Gorušanin pojašnjava da se u seizmologiji ne može tačno reći kada i kakav će biti zemljotres, već se može samo govoriti o šansi, odnosno mogućnosti pojave zemljotresa.

„To je prirodna pojava koju niko ne može predvidjeti, ali mi na osnovu naših podataka možemo prognozirati da se može desiti, ali nikada to nije pouzdano. Mala je vjerovatnoća da će BiH u narednih 20 godina pogoditi razoran zemljotres kao 1969. godine“, rekao je za naš portal Rusmir Gorušanin.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu se u narednih 20-ak godina mogu očekivati zemljotresi od 4-5 stepeni Merkalijeve skale.

Za kraj razgovora za portal Radiosarajevo.ba, on ističe da ako bi došlo do potresa iznad 6 stepeni Merkalijeve skale, u tom slučaju će doći do oštećenja zgrada koje su izgrađene u vrijeme austrougarske vladavine, kao i starih kuća izgrađenih po brdima oko Sarajeva.

Ali predviđanja za zemljotres takvog intenziteta u narednih 20 godina ne postoji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije