Rezervacija grobnog mjesta sa spomenikom u Vlakovu košta 4.000 KM

Semra Hodžić
Rezervacija grobnog mjesta sa spomenikom u Vlakovu košta 4.000 KM
Kao da nisu dovoljne najčešće neopravdane visoke cijene života u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, i cijena vječnog života je poprilično vrtoglava te rezervacija grobnog mjesta sa spomenikom u Vlakovu košta 4.000 KM.

"Najjeftinija dženaza je na gradskom groblju Vlakovo i košta 1.950 KM", rekli su za Radiosarajevo.ba iz Pokopnog društva Bakije. 

Polovina te cijene otpada na tehnički dio usluga, dok se druga polovina cijene odnosi na vjerske usluge.

"Članarina Bakija je 48 KM godišnje i odnosi se i na ukop bračnog druga, te maloljetne djece", naveli su iz ovog Društva te su dodali kako njihovi članovi plaćaju samo vjerske usluge.

Iako je ovo pokopno društvo popularizirano među muslimanskim stanovništvom u Sarajevu, u Bakijama nude usluge i za mješovite brakove. U slučaju smrti supružnika koji nije musliman, sredstva se prebacuju na njegovo ime.

Ako je neko dugogodišnji član Bakija, dobiva popust troškova sahrana ili dženaza.

Cijena sahrana i dženaza koje realizira Kantonalno javno komunalno poduzeće "Pokop" je oko 1.200 KM što se odnosi na pogrebnu opremu i usluge poduzeća, kazao nam je izvršni direktor Asmir Hodžić.

U "Pokopu" također vrše pogrebne usluge za pripadnike svih vjerskih konfesija koje se dodatno naplaćuju, te koje su u vjerskim institucijama, prema Hodžićevim riječima, simbolične.

Hodžić je naveo kako Vlada Kantona Sarajevo nije odobrila nove cijene pogrebnih usluga, te kako se Pokop finansira iz budžeta KS-a.

KJKP Pokop upravlja s devet komunalnih grobalja na području Kantona Sarajevo - Bare, Lav, Stadion, Sv. Josip, Sv. Marko, Sv. arhangeli Georgije i Gavrilo, Sv. Mihovil, Obad i Vlakovo.

Ako neko želi rezervirati grobno mjesto s izgrađenim spomenikom, tu uslugu će platiti 4.000 KM, potvrdio nam je Hodžić.

"Sva groblja su aktivna za rezervaciju s tim da na nekima više nema mjesta. Na Vlakovu ima i rezervacija za deset godina košta 470 KM", rekao je Hodžić koji je dodao i kako su zakupnici dužni plaćati godišnju taksu.

Ako porodica ne bude uređivala grobno mjesto ili plaćala naknadu, Odlukom o uređenju i održavanju gradskih grobalja definirano je da se grobno mjesto ili grobnica može prekopati po isteku deset godina od dana sahrane.

Na području Kantona Sarajevo prekopavanja grobnih mjesta rade se kao ekshumacije radi prijenosa iz groba u grob, prijenosa iz groblja u drugo groblje i sve češće ekshumacije radi produbljenja grobnog mjesta zbog nedostatka grobnih površina za ukop umrlih.

Naknada za korištenje grobnog mjesta za jednu godinu/jedno grobno mjesto iznosi 7,26 KM, bez PDV-a tj. 8,50 KM s PDV-om.

Cijene dženaza u Kantonu Sarajevo zavise i od toga da li je osoba čla Islamske zajednice u BiH.

"Članarina u Islamskoj zajednici je 50 KM na godišnjem nivou i podrazumijeva bračno članstvo. Odnosno, članovi IZ tako postaju supružnici, maloljetna djeca ili djeca koja se školuju do 25 godina, te roditelji oba supružnika ako nemaju nikakvih primanja", rekli su za Radiosarajevo.ba iz Islamske zajednice BiH.

Kao članovi Islamske zajednice imate popuste na vjerske usluge prilikom dženaze, a ukoliko ste član IZ preko 25 godina ne plaćate vjerske usluge.

Iz "Bakija" kažu da su povoljne lokacije za sahranu Ravne Bakije, Grlića brdo, Hambina carina i Jarčedoli, dok je groblje na Alifakovcu najatraktivnije i najskuplje, a "Bakije"su za svoje članove formirale i mezarje Faletići.

"U Općini Stari Grad cijene usluga IZ-a tokom dženaze su oko 1.300 KM", naveli su iz Islamske zajednice BiH.

Posebna procedura je ukop u haremima džamija koja se odobrava vjernicima koji su dugo godina bili vezani uz džemat džamije u kojoj žele biti ukopani. Ako njihovi članovi insistiraju na ukopu na groblju Budakovići i Vrbanjuša, unatoč insistiranjem da se na tim grobljima prestane sa ukopima, cijene dženaza se uplaćuju kao vakufi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije