Ramsko jezero neiskorišten turistički potencijal, sezona propala

S. H.
Ramsko jezero neiskorišten turistički potencijal, sezona propala
Radiosarajevo.ba / Ramsko jezero
Jedan od bisera Bosne i Hercegovine zasigurno je Ramsko jezero smješteno u Općini Prozor-Rama.

Nastalo je zbog potreba izgradnje hidroelektrane Rama 1968. godine kada su iz 20 ramskih sela iseljene 752 porodice i 1.744 ljudi, a potopljeni su njihovi domovi i zemljište koje su obrađivali.

Turistički potencijal koji može pružiti Ramsko jezero je neiskorišten, ispričao je za Radiosarajevo.ba Danijel Burečić, koordinator za turizam Agencije za lokalni razvoj.

"Srećom, Općina Prozor-Rama prepoznala je turistički potencijal koji nudi Ramsko jezero i započela je niz projekata koji će doprinijeti turističkom razvoju", rekao je Burečić.

Burečić je ispričao kako Ramsko jezero nudi brojne sadržaje posjetiocioma poput Franjevačkog samostana Rama-Šćit u sklopu kojeg se nalazi Etnografski muzej, umjetnička galerija, te Kuća mira u kojoj su dobrodošli oni koji traže mir i tišinu, savjetovanje ili su tek došli na jednodnevno pecanje na jezeru, kao i dom namijenjen starim i nemoćnim licima.

U blizini Ramskog jezera turisti mogu vidjeti i arheološko nalazište Gradac iz 5. stoljeća prije nove ere na kojem su pronađeni ostaci uklesanog ilirskog boga Silvana, zaštitnika pastira kojeg nazivaju još i Ramskim Vjesnikom, kao i bronzani spomenik Divi Grabovčevoj, rad kipara Kuzme Kovačića koji simbolizira njeno mučenje. Na njen grob kod Prozora svake prve nedjelje u julu dolazi stotine hodočasnika kako bi prisustvovali služenju mise.

Kako bi razvili turizam na Ramskom jezeru Općina Prozor-Rama će pokrenuti projekt prekogranične saradnje s Hrvatskom, naveo je Burečić, te planiraju pokretanje projekta "Zajednički veslaj" s jedinim registriranim veslačkim klubom u BiH.

Na Ramskom jezeru gradit će se i hostel, te će se urediti i nekoliko plaža na obali, ali i omogućiti pristup rimskim ostacima pronađenim na jezeru.

Burečić je naveo i kako planiraju povezati jezerski s planinskim turizmom, stoga planiraju izgraditi planinarski dom na planini Zahum.

Također, planirano je i označavanje biciklističkih staza kojih već ima pet oko Ramskog jezera, a u izradi je i vodič za biciklističke staze, kao i turistički vodič Općine Prozor-Rama.

Kako Ramsko jezero obiluje velikim brojem ribe, iz Općine planiraju pružiti ribarima i bolje uvjete.

Veliki problem za turizam na Ramskom jezeru predstavlja i povlačenje vode za potrebe proizvodnje struje u Elektroprivredi HZHB Mostar. Iz Općine su više puta uputili peticiju za smanjenje povlačenja vode iz jezera no, kako je naveo Burečić, to pitanje do sada nije riješeno, a ove godine je i turistička sezona propala.

Zbog loše hidrološke godine i pojačane proizvodnje električne energije voda je povučena u junu i do sada se Ramsko jezero nije u potpunosti napunilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije