Psihologinja Kuluglija: Užas prethodnog rata dodirnuo je sve porodice

Radiosarajevo.ba
Psihologinja Kuluglija: Užas prethodnog rata dodirnuo je sve porodice
/ Učesnice foruma
Na prvom forumu roditeljstva, koji će biti održan u subotu 22. aprila s početkom u 11 sati, učestvovat će ugledni stručnjaci i stručnjakinje iz različitih područja kroz prezentacije i otvorenu raspravu.

Jedna od tema ovog foruma bit će i problemi odrastanja danas. O ovoj temi će govoriti psihologinja i psihoterapeutica iz Porodičnog savjetovališta u Sarajevu Dženana Kuluglija.

Život svake osobe započinje u biološkom jedinstvu s majkom i nakon rođenja nastavlja se s biološkom ili psihosocijalnom majkom. Generalno, prvi problem u odrastanju danas i zauvijek jeste odbacivanje i/ili gubitak bioloških roditelja i izostanak adekvatne roditeljske zamjene.

Prema riječima psihoterapeutice Kuluglije, danas su primjetni brojni poremećaji u odnosu roditelja prema djeci. U prvom redu prezaštitnički roditelji, zatim odbacujući, psihološki nedostupni, roditelji koji grade simbiotski odnos s djecom, roditelji koji ne dozvoljavaju separaciju, roditelji koji su verbalno i fizički nasilni, roditelji koji seksualno zloupotrebljavaju djecu.

Primjetan je porast razvoda brakova, a to za djecu kaže Kuluglija predstavlja veliki stres . Postoje i različiti rizici za razvijanje simptoma ako su djeca uvučena u roditeljski sukob tokom i poslije razvoda.

Današnji problemi u odrastanju ne mogu se posmatrati bez uvažavanja činjenice da je užas prethodnog rata dodirnuo svaku porodicu, a time i današnje roditelje, kaže naša sagovornica.

"Transgeneracijski prenos traume razvija se kod nerazriješenih trauma o kojima se ne govori, tzv. zavjet šutnje. Zbog rata imamo veliki broj jednoroditeljskih porodica, odnosno mladih osoba kojima su tokom odrastanja nedostajali očevi. Također imamo i porodice u kojima očevi imaju PTSD ili neki od simptoma PTSD-a.“

Velika promjena u savremenom školovanju zasnovana je na medijskoj kompetentnosti učenika već u predškolskom školovanju. Danas je za većinu djece problem ako ne posjeduju ili ne znaju koristiti savremene uređaje.

"Školsko drugarstvo pomalo blijedi kao socijalna vrijednost, te su slučajevi vršnjačkog nasilja u porastu. Specifičan problem u odrastanju je nedostatak zelenih površina, odnosno nedovoljno igrališta za različite namjene kako bi se djeca mogla igrati i razvijati motoriku."

I na kraju, problem za djecu i mlade je što odrastaju u društvu u kojem se izjednačava vjerski s nacionalnim identitetom, što je direktna posljedica prethodnog rata i tako se nastavlja konflikt na različitim razinama, zaključuje Kuluglija.

Podsjetimo, forum će tematski biti posvećen izazovima u odgoju djece u posttranzicijskom društvu Bosne i Hercegovine, a namijenjen je širokoj publici, prvenstveno roditeljima djece predškolskog i školskog uzrasta.

Na Forumu koji će biti održan u subotu 22. aprila na Akademiji 387 govorit će: Dženana Kuluglija psihologinja, psihoterapeutica iz Porodičnog savjetovališta Sarajevo, predsjednica Udruženja psihologa BiH Dženana Husremović, magistrica pedagogije Sabrija Mehmedović, Azemina Njuhović iz Ministarstva za obrazovanje Kantona Sarajevo, Dunja Gelineo diplomirana Montessori pedagogica, Tanja Tankosić psihologinja, porodična sistemska psihoterapeutica, i Vesna Andree Zaimović, jedna od urednica portala Radiosarajevo.ba.

Svi koji se pri svakodnevnom odgajanju djece susreću s izazovima, neodgovorenim pitanjima i dilemama, pozvani su da prisustvuju ovom događaju. Ulaz je slobodan uz prethodnu najavu putem e-maila. Svoje prisustvo možete potvrditi na kontakt@radiosarajevo.ba.

Događaj organizira medijska kuća Radiosarajevo.ba u suradnji s Fondacijom Konrad Adenauer.

Forum će se održati u subotu 22. aprila od 11 do 14 sati, uz pauzu tokom koje će biti posluženo osvježenje. Mjesto događaja je Konferencijska dvorana Academy 387 u Bosmal City Centru u Sarajevu (glavni ulaz, 3 sprat, mogućnost korištenja javnog parkinga pored Bosmala).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije