Prvi radni dan bh. srednjoškolaca: Ines i Mirza u redakciji Radija Sarajevo

S. H.
Prvi radni dan bh. srednjoškolaca: Ines i Mirza u redakciji Radija Sarajevo
Više od 1.000 srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine danas je dobilo priliku za prvo radno iskustvo.

Srednjoškolcima su se otvorile vrata brojne firme, institucije, pekare, udruženja, ministarstva, gradske uprave i tržnice širom BiH.

Ines Izetbegović i Mirza Đono danas su radili kao novinari u redakciji portala Radiosarajevo.ba i redakciji Radija Sarajevo.

"Socijalni dan smo proveli s novinarima učeći kako informirati stanovništvo o najnovijim vijestima u gradu i šire. Ovo iskustvo je bilo posebno jer me podstaknulo na rad i trud za svoju budućnost. Ništa neće doći servirano na tanjiru bez kapi znoja. Socijalni dan mi je učinio veliku uslugu ovim radnim iskustvom i zahvalan sam i Radiju Sarajevo što mi je pružio ovu priliku", rekao je Mirza o svom prvom radnom iskustvu u našoj redakciji.

"Za mene je ovo samo jedno od iskustava koje sam prošla. Mnogo se razlikuje od ostalih, ali sam ipak naučila nešto novo. U početku nisam znala gdje i u koju firmu uopće idem, i kada sam ušla u redakciju Radija Sarajevo, veoma sam se iznenadila. Moja očekivanja su ispunjena i voljela bih da se ovakva radna iskustva češće događaju. Naše generacije traže različite vrste obuka kako bismo se mogli pripremiti za budućnost koja nas čeka, te dobro promisliti u kojem bismo poslu mogli istaći svoj talent. Ovaj socijalni dan će mi ostati u pamćenju, te se ovim putem zahvaljujem organizatorima na predivnom događaju i novinarima Radija Sarajevo na lijepom gostoprimstvu", prokomentirala je Ines iskustvo koje je stekla u našoj redakciji.

Udruženje Infohouse organiziralo je danas 10. socijalni dan kada su srednjoškolci dobili priliku steći prvo radno iskustvo radeći u firmama, institucijama, pekarama, udruženjima, ministarstvima, gradskim upravama, na tržnicama, i to na području cijele Bosne i Hercegovine.

Socijalni dan je jedna, od tri aktivnosti, koje se realiziraju u okviru projekta "Volontiraj kreditiraj". Taj dan se učenici umjesto pohađanja nastave bave volonterskim radom u firmama i nevladinim organizacijama za dnevnicu koja se uplaćuje u fond za projekte.

"Volontiraj kreditiraj" ima za cilj jačanje kapaciteta mladih kako bi oni bili u mogućnosti da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, za razvoj lokalne zajednice, ali i za poboljšanje statusa mladih u cjelini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije