Prva bh. povorka ponosa u Sarajevu 8. septembra

S. H.
Prva bh. povorka ponosa u Sarajevu 8. septembra

Prva bosanskohercegovačka povorka ponosa održat će se u Sarajevu 8. septembra ove godine, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije,

Tako će se i u BiH nakon gotovo svih zemalja regije, osim Makedonije, održati povorka ponosa.

"Ova pres konferencija je počela u 12:05, jer je 12:05 u ovoj državi za prava LGBTIQ osoba", rekla je članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Vladana Vasić koja je istakla kako je inicijativa za organiziranjem povorke krenula od grupe aktivista i aktivistkinja iz Bijeljine, Banje Luke, Sarajeva, Tuzle, Ugljevika, Prijedora i drugih gradova u BiH.

"Bh. povorka ponosa predstavlja protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava gejeva, lezbejki, biseksualnih, trans, interpolnih i queer osoba. Ona predstavlja borbu protiv nasilja i zahtijeva jednak pristup javnom prostoru kao što ga imaju i drugi građani i građanke koje imaju mogućnost izaći na proteste", naveo je Branko Ćulibrk, član Organizacionog odbora.

Ćulibrk je rekao kako je slogan Bh. povorke ponosa: "Ima izaći", te predstavlja izlazak LGBTIQ zajednice u javni prostor.

"Povorka ponosa predstavlja jedan od najvažnijih i najutjecajnih aktivističkih i političkih događaja, i kao takav se i u regiji i u svijetu pokazao kao da mnogo brže utječe na promjene i doprinosi boljem životu LGBTIQ osoba. Povorkom ponosa se mi ne borimo samo za našu slobodu već i za slobodu svih osoba i grupa koje su diskriminisane, nad kojima se vrši nasilje i koje su na bilo koji način isključene iz društva", rekla je Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora.

"LGBTIQ osobe su svakodnevno izložene diskriminaciji i nasilju: u porodici, u školi, na radnom mjestu, na fakultetu, na ulici, ali i u institucijama", rekla je Huremović navodeći kako Bh. povorka ponosa poštuje principe antifašizma, nenasilne komunikacije i ravnopravnosti.

Dajana Bakić istakla je kako su jutros predali najavu Povorke ponosa Ministarstvu saobraćaja KS-a i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS-a podsjećajući kako osnovna ljudska prava nisu ekskluzivitet samo jednog segmenta društva, kao i da očekuju da će institucije odgovorno raditi svoj posao, te da pozivaju građane i građanke na solidarnost, ali i da im se pridruže na povorci ponosa.

Više informacija o povorci ponosa može se pronaći i na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije