Provedena arheološka istraživanja u dvorištu Varoške džamije u Travniku

Fena
Provedena arheološka istraživanja u dvorištu Varoške džamije u Travniku
džamije.info / Varoška džamija
U dvorištu Varoške džamije u Travniku provedena su istraživanja, koja je provodio tim Zavičajnog muzeja Travnik, zajedno sa studentima arheologije iz Travnika, Visokog i Sarajeva.

Pronađeni su brojni predmeti među kojima su i oni koji datiraju iz prvog ili drugog stoljeća.

Istraživanja je pokrenuo i finansirao Medžilis Islamske zajednice Travnik, u okviru restauracije i rekonstrukcije Varoške džamije.

"Primarni cilj bio je pronalazak i izmještanje starog mezarja, kako bi se izgradnja mogla neometano odvijati. Pored santrača, nišana i samih mezara na ovom lokalitetu pronađena je velika količina pokretnog arheološkog materijala koji potječe iz gotovo svih perioda prošlosti. Posebno su zanimljivi nalazi litičkog materijala, dijelovi narukvice izrađene od staklene paste koja datira u period između 1. i 2. stoljeća nove ere, fragmenti srednjovjekovnih posuda, ali i nalazi keramičkog posuđa i lula iz osmanskog perioda", kazala je novinarima arheloginja Ajla Sejfuli.

Sve pokretne nalaze, Medžlis Islamske zajednice Travnik poklonit će Zavičajnom muzeju, a nakon obrade planirana je i njihova izložba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije