Profesor Saša Mrdović: Možemo li se zaštititi od hakerskih napada?

Sanja Šabanadžović Jerlagić
Profesor Saša Mrdović: Možemo li se zaštititi od hakerskih napada?
Pixabay / Ilustracija
Informacije o hakiranju pojedinih stranica, bilo da su u pitanju policijske snage, državne i privatne banke... sve češće se pojavljuju u medijima.

Javnost je u nedjelju iznenadila vijest o hakiranju internet stranice Federalne uprave policije. Odgovornost je preuzela grupa koja se predstavlja kao Anonymous Bosnia.

"Mi svoje umijeće programiranja ne želimo koristiti za ilegalnu djelatnost. Svoje slobodno vrijeme posvećujemo dobrobiti zajednice. Naša motivacija je izazov, pa i borba protiv korupcije onih koji su na vlasti, a naše moćno oružje su računar i tastatura", napisali su svom saopćenju.

Zapitali smo se, na koji način djeluju hakeri i zbog čega biraju određene stranice?

"Hakiranje je ustvari termin koji se koristi kada se sistem koristi na način na koji nije inicijalno namijenjen. U ovom konkretnom slučaju, FUP ne bi želio da neko mijenja početnu stranicu tako da je ovo jedna od vrsta napada, možda i najbenigniji napad na sistem. Ovakvi napadi nisu rijetki.

S druge strane, mnogo su opasniji napadi kojima se pristupa povjerljivim podacima, kako bi se izmijenili ili iskoristili", objasnio je za Radiosarajevo.ba Saša Mrdović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.

U principu, cilj je da se pronađe sigurnosni propust u sistemu.

"To je kao kada imate blindirana vrata, izvrsna su. Međutim, odškrinut vam je prozor i neko može da uđe i napravi štetu unutar kuće. Uglavnom je problem u nekom od sigurnosnih podešavanja unutar sistema koje će iskoristiti osoba zainteresirana da iskoristi taj propust", dodao je naš sagovornik.

Pitali smo i kakvu korist imaju grupe koje vrše hakerske napade?

"Radi se o ugledu, da se pokaže da se može nešto uraditi - barem u ovom konkretnom slučaju. Napadači kroz hakerske napade ostvare direktnu ili indirektnu materijalnu korist, napadajući e-bankarstvo i tako otuđuju velike svote novca ili pametne telefone kroz slanje lažnih SMS-ova.... Ako napadaju medije, to je više psihološki razlog zbog kojeg žele otežati rad određenog portala", pojasnio je Mrdović.

Kako se zaštititi od cyber kriminala?

Mnoštvo je varijanti napada, da se teško odbraniti, ali možete napraviti barem neke osnovne korake. Ne koristite 'crackovane' operativne sisteme i antiviruse, već licencirane operativne sisteme i prateće programe, ne 'skidajte' piratske kopije filmova i muzike, obratite pažnju na validnost računalnih programa koji se besplatno nude na internetu, na web-stranice s pornografskim sadržajem koje nerijetko služe za distribuciju računalnih virusa...

"Uvijek se prisjetim priče koju sam davno čuo. 'Gazela kada bježi, ne mora biti brža od geparda, samo od drugih gazela'. Dakle, podignite nivo sopstvene zaštite da ne budete slučajna žrtva napada, držite ažurnom verziju sistema, koristite lozinku dugu deset i više karaktera... A kada dobijete mail koji izgleda previše dobro da bi bio istinit - ne dirajte! S ovih nekoliko savjeta, vi ste sebi drastično smanjili šansu da budete žrtva napada. A ako neko baš želi vas napasti, onda bi morao angažirati pomoć u zaobilaženju sigurnosne zaštite", zaključuje profesor Mrdović.

Kako se osigurati na društvenim mrežama?

Društvene mreže su zasigurno novo poprište cyber kriminala. Cyber kriminal se sve brže širi Facebookom, koji broji preko milijardu aktivnih korisnika. Prevaranti provale u račun, šaljući spam koji ih usmjeri na stranice koje kradu lične podatke i šire viruse.

U našoj je naravi da klikamo, bez obzira na to šta je u pitanju.

"Morate znati, kada nešto objavite na društvenim mrežama, vi ga učinite dostupnim i onima kojima to niste namjeravali. S te strane postoji inheretna opasnost neovisno o tehničkim propustima. S druge strane, možete biti prevareni tako što kliknete na određeni link, instalirate zlonamjerni software koji će pomoći kriminalcima dobiju vaše podatke i iskoriste ih za neki vid prevare", kazao je za naš portal Mrdović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije