Prije tačno 19 godina zvijezde su zamijenile ljiljane

Radiosarajevo.ba
Prije tačno 19 godina zvijezde su zamijenile ljiljane
Danas Bosna i Hercegovina obilježava godišnjicu kada nam je nametnuto da se odreknemo ljiljana...

Na današnji dan 1998, usvojen je sadašnji grb Bosne i Hercegovine - zasnovan na aktuelnoj državnoj zastavi.

Grb čini zašiljeni plavi štit, u čijem se gornjem desnom uglu nalazi zlatni trougao, a od gornjeg do donjeg ruba, proteže se sedam srebrenih zvijezda. Simbol je to historijskog i državnog kontinuiteta naše zemlje.

Tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp 4. februara 1998. godine nametnuo je novu zastavu jer se poslanici Parlamentarne skupštine BiH nisu mogli dogovoriti oko nove. Grb je usvojen 20. maja 1998. godine.

Profesor Zdravko Grebo svojevremeno se za Patriu prisjetio tog vremena i perioda kada je grb trebao biti promijenjen.

"Na kraju je bio i ovaj prijedlog koji danas imamo kao oficijelni grb i zastavu BiH. Ne republike, nego BiH kako se ona zove nakon Daytona. A to je ovaj stilizirani žuti trougao, što bi trebalo biti kao grafički očišćeni prostor teritorije BiH. Imamo ovo plavo dno i ta dva polja dijele ove bijele zvijezde", kazao je Grebo.

Prvenstveno je bila ideja da podloga grba bude svjetloplava, ali je na kraju ipak ostala tamnoplava zbog zastave Evropske unije.

Nakon što se grb pojavio u javnosti, dugo se među novinarima prepričavala anegdota kako je grb precrtan s šolje za čaj visokog predstavnika Carlosa Westendorpa.

Profesor Grebo je također naglasio činjenicu da će zauvijek ostati nerazjašnjeno zašto je zastava s ljiljanima koja ima svoje korijene u srednjovjekovnoj Bosni bilo kome smetala.

"Ako su ljiljani bilo kakvi simboli onda su više katolički, nego muslimanski, odnosno anžuinski koji postoje u heraldici", govori profesor.

Inače, tri ćoška na grbu BiH simboliziraju tri konstitutivna naroda u našoj zemlji: Bošnjake, Hrvate i Srbe, gdje se još jednom pokazalo da nema mjesta za ostale...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije