Jučer smo ih uzalud čekali: Kolege i profesori oprostili se od Selme i Edite

N. K.
Jučer smo ih uzalud čekali: Kolege i profesori oprostili se od Selme i Edite
U tragičnom udesu koji se dogodio u Sarajevu prije dvije noći živote su izgubile dvije studentice Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Selma Agić u 21. godini i Edita Malkoč u 20. godini.

Odavno na Filozofskom fakultetu u Sarajevu nije vladala veća tuga i muk kao danas kada je održana komemoracija Selmi Agić i Editi Malkoč, koje su bile studentice Odsjeka za psihologiju.

Prije dvije noći, Filozofski fakultet izgubio je dvije studentice, dva čovjeka, dvije divne i pametne osobe koje će njihove studijske kolege, kao i nastavnici pamtiti po svim epitetima ljudskoga. 

"Jučer smo ih uzalud čekali da dođu na predavanja, a umjesto njih stigla je tužna vijest da su vraćajući se s fakulteta nastradale. Došle su u Sarajevo da studiraju, i to studij psihologije, došle su da ostvare svoje mladalačke snove, da se obrazuju, da postanu ljudi, da pomažu drugima... Kada su bile na pragu svoje prve diplome, svog prvog akademskog zvanja - njihovi snovi su nasilno prekinuti. Pamtimo ih po njihovim vrlinama, srdačnosti, neposrednosti i nesebičnosti po radu i pomaganju - pamtimo ih po njihovoj ljudskosti", rekao je na početku današnje komemoracije prof. dr. Salih Fočo, dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Lamija Spahić, kolegica Selme A. i Edite M. s fakulteta, drhtavim glasom govorila je kako je ova školska 2016./2017. godina trebala biti treća godina njihovog poznanstva, te kako najviše žali što je posljednje i najljepše riječi sačuvala za momente koje one na žalost neće čuti.

"Da sam znala da se neki trenuci koje sam provodila i živjela s njima više nikada neće ponoviti, 10. oktobra ne bih prošla pored kabineta 176, užurbanim hodom i dovikujući 'Gdje ste moji pilići?'. Na našoj posljednjoj kafi s njima bih uživala duže i na kraju bih ih zagrlila jače. Da sam bare znala, al' nisam. Ovo se nije smjelo desiti bilo kome, a posebno dvjema najdivnijim osobama koje poznajem...", govorila je Lamija Spahić potresnim glasom.

Također, na inicijativu Studentskog parlamenta UNSA Senat je zaključio da su danas i sutra dani žalosti za Sarajevski univerzitet. Sva predavanja na sarajevskim fakultetima i akademijama započela su minutom šutnje, dok su zastave spuštene na pola koplja.

Podsjećamo, danas je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu otvorena Knjiga žalosti u koju se od ranog jutra upisuju studenti i profesori, iskazujući žalost zbog tragične pogibije njihovih kolegica.

Uz izraze iskrenog saosjećanja s porodicama, prijateljima, kolegama studentima i profesorima, naglašeno je da je ovo veliki gubitak za Filozofski fakultet, Univerzitet u Sarajevu i Bosnu i Hercegovinu.

Senat je pozvao studente Sarajevskog univerziteta da u eventualnim javnim istupima i okupljanjima djeluju dostojanstveno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije