Dio prahistorijskog naselja Butmir Općina Ilidža želi prodati Kuvajćanima

Semra Hodžić
Dio prahistorijskog naselja Butmir Općina Ilidža želi prodati Kuvajćanima
YouTube / Prtscr
Na jednom od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Sarajevu uskoro bi mogla početi gradnja stambenih naselja jer postoji plan za investiciju "Nova Ilidža" na arheološkom lokalitetu u Butmiru.

Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine dostavljen je dopis iz Općine Ilidža u kojem se traži brisanje katastarskih čestica s ovog arheološkog područja koji su zaštićeni kao nacionalni spomenik.

Ove informacije potvrđene su za Radiosarajevo.ba u Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

"Komisija je na 10. sjednici razmatrala zahtjev Općine Ilidža za izmjenu odluke (brisanje katastarskih čestica na kojima su urađeni arheološki istražni radovi) za Arheološko područje – Butmir. 

Komisija je utvrdila da dostavljeni Izvještaj o arheološkim prethodnim radovima istražnog karaktera – Plan preventivne prospekcije arheološkog potencijala na arheološkom području Butmir ispunjava uvjete propisane Odlukom Komisije o proglašenju arheološkog područja – prahistorijsko naselje u Butmiru nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, te smatra da je navedeni Plan ponudio konkretne rezultate u svrhu dokazivanja postojanja neolitskog naselja na Butmiru, zbog čega predlaže da se i za preostali dio zone zaštite provedu istraživanja istom metodom, kako bi se sagledala cjelokupna situacija lokaliteta i definirala zona zaštite.

Nakon provedene prospekcije arheološkog potencijala na kompletnom prostoru nacionalnog spomenika i dostavljenog Izvještaja, Komisija će pristupiti izmjeni i dopuni Odluke i definiranju kompletne zone zaštite. Po provođenju izmjene i dopune Odluke moguće je pristupiti sistematskom arheološkom istraživanju lokaliteta i uređenju arheološkog parka.

Ukidanje statusa nacionalnog spomenika Arheološko područje – prahistorijsko naselje u Butmiru nikada nije ni bilo razmatrano, s obzirom na to da je riječ od najznačajnijih arheoloških nalazišta u BiH", navode iz Komisije za Radiosarajevo.ba.

Na mjestu arheološkog područja Butmir planira se izgraditi stambeno naselje "Nova Ilidža" na površini od 150 hektara.

Raspravljajući o Informaciji Općinskog načelnika o fazi Regulacionog plana "Nova Ilidža 1" Općinsko vijeće Ilidža na sjednici 30. marta donijelo je sa 25 glasova za, četiri protiv i jedan suzdržan, zaključak kojim se zahtijeva od nadležnih institucija, i to od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Federalnog zavoda za zaštitu spomenika, Federalnog ministarstva za prostorno uređenje i Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, da u skladu s propisima postupe shodno Izvještaju o arheološkim prethodnim radovima istražnog karaktera – Plan preventivne prospekcije arheološkog potencijala na lokalitetu nacionalnog spomenika Butmir u prahistorijskom naselju Butmir i pristupe aktivnostima za izradu RP "Nova Ilidža 1" te da se isti u najkraćem roku, a najkasnije do 15. aprila 2017. dostavi općinskom načelniku i Općinskom vijeću na usvajanje, navodi se na oficijelnoj stranici Općine Ilidža.

plan_nova_ilidza_opcina_ilidza.jpg - Dio prahistorijskog naselja Butmir Općina Ilidža želi prodati Kuvajćanima

Naime, prema istraživanjima Instituta za arheologiju pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu utvrđeno je da na području na kojem se planira izgradnja stambenog naselja ne postoji arheološki ostaci, stoga je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH dužna izvršiti reviziju Odluke iz 2004. godine.

Kako su nam kazali iz Komisije, u Odluci u kojoj je ovo arheološko područje zaštićeno kao nacionalni spomenik navodi se kako Komisija štiti 65 hektara zemljišta. 

S obzirom na to da na nekim dijelovima područja nije bilo arheoloških nalaza, izgrađeni su brojni stambeni objekti na ovom području, pa i hotel Terme na Ilidži itd. 

"Potrebno je uraditi nova geofizička istraživanja kako bi Komisija mogla revidirati ovu Odluku i ustanoviti koliko hektara trenutno zauzima jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u BiH", objasnili su iz Komisije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije