Porodice Nikšići i Mulići čuvaju stoljetnu tradiciju drvorezbarstva

Radiosarajevo.ba
Porodice Nikšići i Mulići čuvaju stoljetnu tradiciju drvorezbarstva
Ako upitate Konjičane po čemu je njihov grad prepoznatljiv, dobit ćete jednoglasan odgovor - po drvorezbarstvu.

Dvije porodice danas čuvaju stoljetnu tradiciju ove, slobodno možemo reći umjetnosti - Nikšići i Mulići, piše Visit My Country.

Abdulah Nikšić posao je pokrenuo davne 1927. godine, a tokom godina, ljubav prema ukrašavanju drveta se uspješno prenosila s koljena na koljeno.

Nove generacije razvijale su i širile posao, upoznajući svijet s umjetnošću ukrašavanja drveta.

Danas je četvrta generacija u poslu. Namještaj porodice Nikšić je 2006. godine proglašen pokretnim naslijeđem BiH.

Podjednako dugu tradiciju rezbarstva uspješno nastavlja i porodica Mulić.

Njihova firma Mulićev rekord osnovana je daleke 1929. godine. Prvi u tom poslu bio je Ismail Mulić, a danas firmu vodi njegov unuk Sejfudin Vila.

Godine 1955. prizemlje njihove porodične kuće je pretvoreno u muzej čime je njihovo "blago" postalo dostupno javnosti, piše Visti My Country.

Posebnu pažnju svakog posjetioca privući će Vardačka džamija. Iako joj je nakon proteklog rata vraćen stari sjaj, odlučeno je da se dio munare ne obnavlja, već da porušeni dio stoji kao podsjetnik ljudske gluposti, reći će Konjičani.

Konjic je prije rata bio industrijsko središte, a danas su općinske vlasti okrenute razvoju turizma i promoviranju Konjica kao atraktivne turističke destinacije.

Priroda je bila blagonaklona prema ovom hercegovačkom biseru.

Okosnicu turističke ponude čine Boračko jezero i dolina Glavatičevo, a izuzetno uspješan je već nekoliko godina i rafting na Neretvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije